Ezeket biztosan nem tudtad az ékszerek egyik legdrágábbikáról, az igazgyöngyről

Ékszer, díszek készítésére már nagyon régóta használják fel az igazi kincsnek számító igazgyöngyöt. Az igazgyöngy ékszer presztízse sosem kopott meg, mindig is státusszimbólum, méregdrága luxus, fényűzés és az elegancia egyik legmagasabb fokmérője volt.

Az igazi ékszer és divatőrültek sem tudhatnak mindent, valószínűleg számos érdekes tény létezik, melyet az igazgyöngyről sem tudtak. Az ékszerek számos értékes anyagból készülhetnek, a gyöngy minden fémmel jól megfér és tekintve, hogy neutrális, mindenhez passzoló finomsága alkalmassá teszi bármilyen párosításra, hatalmas rá a kereslet, még borsos ára ellenére is.

Mi az az igazgyöngy?

A wikipédia szócikke szerint: „Az igazgyöngy olyan, koncentrikus héjakból felépülő, biogén féldrágakő, amit egyes puhatestűek választanak ki a sérülések, a szervezetükbe kerülő idegen anyagok ellen védekezve.” Tulajdonképpen távoli hasonlattal élve az igazgyöngy olyan, mint a vesekő, csak sokkal szebb.

Az igazgyöngy sokféle lehet. Többnyire nagyjából szabályos gömb, de léteznek csepp, hosszúkás, körte vagy hordó formájú gyöngyök is, sőt sokkal torzabb alakok is, melyeket ”barokk igazgyöngy” névvel különböztetnek meg. Olyannyira értékes, különleges és viszonylag nehezen begyűjthető dologról van szó, hogy az extrém nagy darabok külön nevet is kapnak. Az ékszerkészítés szinte mindet tudja hasznosítani, azonban a szabályos gömb alak a legértékesebb, azon belül is a méret nagyon sokat számít. A gyöngy mérete is státusszimbólum.

Akinek hatalmas gyöngyök lógnak a nyakában, vagy óriási gyöngyfülbevalót visel, minden bizonnyal a legfelső tízezerhez tartozik, ugyanis ezek az ékszerek szinte megfizethetetlenek még a gazdagok számára is. Az igazgyöngy többféle színben jöhet létre. vannak a csodás fehérek, de a sárgán, narancson, rózsaszínen kívül még lilás és ezüstös, sőt, fekete színben is megtalálhatók. Minden igazgyöngy letisztult, sima felületű és felülete az alapszínétől függetlenül fényviszonytól függően színjátszó.

Ezeket biztosan nem tudtad az ékszerek egyik legdrágábbikáról, az igazgyöngyről

Ezeket biztosan nem tudtad az ékszerek egyik legdrágábbikáról, az igazgyöngyről

Gyöngyöt sokféle kagyló és még tengeri csigák is termelnek, ugyanis ez nem más, mint olyan meszes váladék, amely a puhatestűek szervezetébe jutott parazitákat és a szervezetlen törmeléket tokozzák be. A meszes anyagot a puhatestűek nyálkahártyája termeli védekezésképpen. Még a folyami gyöngykagyló is termelhet értékes gyöngyöt, azonban ezeknek a gyöngyöknek nincs gazdasági jelentősége. Valószínűleg sokan nem tudták, de az egyik kedvelt, szintén luxusnak számító osztriga nem csak finom étel, de a drága ékszer alapanyagot, az igazgyöngyöt is termeli.

Az igazgyöngyöt ékkőként már egészen az ókortól kezdve használják, a Szent Koronába például összesen 228 gyöngy található, ezek közül 24 darab borsónyi méretű, a többi, 204 pedig aprócska.

Ma rengeteg helyről halásznak gyöngyöt, de az ékszerkészítés igényeinek kielégítésére, számos gyöngyfarmot is üzemeltetnek, főleg a Távol-Keleten. A gyöngy piaca mindig is meghatározó volt, Kínában odáig jutottak az ékszer igények tekintetében, hogy kis Buddha szobrocskákat tuszkoltak a kagylókba, hogy az gyöngyházzal vonja be őket. Ebből aztán változatos színű gyöngyök születtek, melyekből változatos, vidám, színes ékszereket késztettek.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása