A nagy intenzitású edzésnél nem ajánlott maszkot viselni

Amikor maszkkal együtt mozgunk, akkor nem várt következményekre számíthatunk. Nem véletlen, hogy a La Vanguardia arra buzdít mindenkit, hogy inkább a szabad levegőt válassza a sportoláshoz.

Egy edzőteremben különböző panaszok léphetnek fel: légszomj, fájdalom, szédülés. Azonban ne feledjük, hogy ezek a tünetek a testmozgás során számos egészségügyi állapotot is tükrözhetnek, beleértve a túlterhelést (különösen, ha a személy hosszabb ideje nem sportolt), kiszáradást, alacsony vérnyomást, alacsony vércukorszintet, szívritmuszavart (néha a testmozgás szabálytalan szívritmust vált ki) vagy oxigénhiányt.

A már meglévő légzőszervi vagy szív- és érrendszeri betegségben szenvedő személyeknek óvatosan kell eljárniuk, ha arcmaszkkal edzenek. Különösen a krónikus obstruktív tüdőbetegségben, asztmában, krónikus hörghurutban, tüdőfibrózisban és bármely más tüdőbetegségben szenvedőknek lehet veszélyes a vastagabb maszk használata, úgyhogy nekik mindig konzultálniuk kell egy szakemberrel.

A saját biztonságunk és a jólétünk is fontos

Ma már nem kötelező a használata, azonban sokan nem mernek tömegbe menni. Ha pedig úgy döntünk, hogy az edzéshez is feltesszük, akkor figyelni kell a szédülésre. Az alacsony vérnyomás, a terhesség edzés utáni szédüléshez vezethet, de néha szívproblémára vagy a 2-es típusú cukorbetegség (alacsony vércukorszint) tüneteire utalhat. Ha ez az állapot továbbra is fennáll, orvosi segítségre van szükség.

A biztonságos és hatékony edzéshez mindig elengedhetetlen az edzés intenzitásának ellenőrzése, akár viselünk arcmaszkot, akár nem. Azonban bármilyen típusú, az orrot és a szájat fedő maszk viselése csökkentheti az oxigén áramlását a tüdőbe. Néhány edzés, például a nagy intenzitású intervallumos edzés, amely bizonyítottan megterheli a szív- és légzőrendszert, csak fedetlen arccal tanácsos. Gondoljunk arra, hogy a jólétünk azt is jelenti, hogy előre átgondoljuk a sportot. Ne menjünk olyan helyre, ahol túl sokan vannak, így megkíméljük magunkat a tömegtől és a maszktól is.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása