A válóper és a gyerekek

Elválni nem egyszerű dolog, ráadásul különösen nehéz, ha sok-sok évet, évtizedet együtt élt valaki a társával. A válások az esetek kisebb százalékában végződnek békésen, a felek általában vitatkoznak a pénzügyeken, a lakáshasználaton és a gyermekeken. Sajnos általában ők sínylik meg a leginkább az egész procedúrát. Mindenképpen figyeljünk a kicsik érzéseire, különben egész életükön átívelő sebeket szerezhetnek.

Segítség, válnak a szülők!

Amikor a szülők válnak, általában annyira el vannak foglalva a saját bajukkal, hogy egészen megfeledkeznek a gyermekek érzéseiről és arról, hogy teljesen felzaklatja őket az ügy. Hiszen minden rendben volt odáig (ha mondjuk sosem látták a szüleiket veszekedni), vagy ha eddig elvoltak úgy, ahogy voltak (mondjuk veszekedve), akkor miért nem lehet tovább minden a megszokott kerékvágásban, és váratlan sokként éri őt, amikor odaállnak a szülők elé és kijelentik, el fognak válni.

Sajnos nagyon sokszor nem szoktak az emberek békésen elválni, sokszor megy az ordibálás, a vita, aminek a gyerkőcök sokszor fültanúi lehetnek. Ne tegyük! Mindig rendezzük le ezt valahol mással a párunkkal, ne a gyerekek füle hallatára hangoskodjunk, esetleg pocskondiázzuk a másikat. A gyerekek nem fogják egykönnyen elfelejteni, hogy milyen az, amikor apa és anya vitatkoznak.

Az sem jó megoldás, ha egy szó nélkül apa vagy anya napokra kimaradozik – másnál alszik, vagy új párt talált, és vele üti el az időt. Mindenképpen szánjunk időt arra, hogy elmondjuk a gyerekeknek, hogy mi történik. A gyermekek nem buták, csak kicsik, akik nem biztos, hogy értik, miért jár fel egy idegen bácsi napközben, vagy miért nem alszik apa már három napja otthon.

Súlyos trauma lehet az apróságoknak a válás

Súlyos trauma lehet az apróságoknak a válás

Beszélni a gyerekkel – nem könnyű, de muszáj

Nem lehet elkerülni az elkerülhetetlent, és beszélni a gyereknek a válásról, arról, hogy mostantól minden megváltozik. Mindkét szülő legyen jelen a beszélgetésnél, és igyekezzenek a gyerek, ne pedig a saját maguk érdekeit szem előtt tartani. Mindenképpen mondjuk el neki, hogy attól még, mert anya és apa elválik, őt mindketten ugyanúgy fogják szeretni. Mindenképpen biztosítani kell erről a gyereket, hogy szeretik, és, hogy nem miatta történik az, ami! Minden gyermekkel a saját életkorának megfelelően beszéljünk, ne beszéljünk mellé, ha kérdez valamit (például hol fog lakni ő, mikor fogja látni a másik szülőjét, miért válnak el, stb.), úgy mondjuk el, hogy ő is megértse.

A gyerekeket nagyon nagy trauma éri akkor, amikor a szülők válnak. Érdemes lehet egy gyermekpszichológussal vagy egyéb szakemberrel felvenni a kapcsolatot, ha úgy tűnik, hogy a gyerek nem képes feldolgozni a válást. Sokan nem merik ezt bevállalni, pedig lehet, hogy jobb most egy pár alkalommal gyermek pszichológushoz járnia, minthogy olyan sebeket szerezzen, amiket élete végéig fog cipelni magával.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása