Egészségesebben táplálkozunk, ha mi főzzük a vacsorát

Noha az egészségügyi tanácsadások jelentős többsége folyamatosan hangsúlyozza, hogy milyen fontos az egészséges reggeli, összességében nagyon kevés figyelem terelődik a nap utolsó étkezésére, avagy a vacsorára.

Márpedig rendkívül fontos, hogy méltóképpen, tudatosan zárjuk le az egész napot, hiszen amennyiben például túl sok szénhidrátot, zsírt vagy cukrot fogyasztunk az utolsó étkezéskor, mindezt ráadásul túl közel a lefekvéshez, akkor az garantáltan elhízáshoz, nyugtalan alváshoz és hosszabb távon rengeteg betegség kialakulásához is vezethet majd.

Főzz otthon és egészségesebb leszel

A baltimore-i Johns Hopkins Bloomberg School of Public munkatársainak legfrissebb kutatása világított rá arra, hogy amennyiben az ebédre nincs is időnk, legalább a vacsorát mindig otthon főzzük, mert sokkal egészségesebb ételek kerülnek így az asztalra, mintha például az étteremből hoznánk, vagy a reggeli maradékát fogyasztanánk el. A kutatók által írott tanulmány összegzéséből kiderült, hogy azok az emberek, akik minden este otthon készítik el a vacsorájukat, nem csak egészségesebben érkeznek, hanem naponta átlagosan mintegy 130 kalóriával kevesebbet visznek be szervezetükbe, mint mások, ami egy hónap alatt akár fél kilónyi fogyást is jelenthet.

Egészségesebben táplálkozunk, ha mi főzzük a vacsorát

Egészségesebben táplálkozunk, ha mi főzzük a vacsorát

Julia Wolfson, a kutatás vezetője szerint a magyarázat nagyon egyszerű, amennyiben ugyanis az emberek saját maguk főzik meg vacsorájukat, általánosságban sokkal kevesebb szénhidrátot, cukrot és zsírt használnak, illetve ezáltal fogyasztanak el, mint azok akik vagy egyáltalán nem esznek vacsorát, vagy étteremből, esetleg pékségből próbálják meg előteremteni a betevő falatot.

Már heti néhány alkalom is eredményes lehet

A szakemberek összesített számítást is végrehajtottak, ezáltal kiderült, hogy hetente már néhány vacsorafőzés is sokkal egészségesebbé tehet minket, de főként fogyókúra esetén is érdemes ezt a megoldást választani, hiszen akik egy héten 6-7 alkalommal főznek maguknak vacsorát, átlagosan valamivel több mint 2100 kalóriával kevesebbet visznek be szervezetünkbe. Azok az emberek, akik másként járnak el – például étteremből szerzik be vacsorájukat – 2300-nál is több kalóriát fogyasztanak el.

A kutatás vezetője kiemelte, hogy az elhízás ma már egyre súlyosabb probléma világszerte, ami rengeteg egyéb betegség, ezáltal például a szívproblémák, a magas vérnyomás vagy a diabétesz kialakulását is elősegítheti. A 2007 és 2010 között, tehát három éven át zajló kutatás azonban bebizonyította, hogy akik otthoni koszton élnek, sokkal könnyebben tudják kordában tartani kilóikat, és a fenti eredmények is arra szolgálnak, hogy a világ népességét felvilágosítsák azzal kapcsolatban, hogy az otthoni főzésnek mennyi előnye van.

Wolfson a tanulmány végén kiemelte, hogy amennyiben az eredmények csak arra ösztönzik az embereket, hogy legalább megválogassák a vacsoránakvalót, már akkor is sikerült óriási eredményeket elérniük az elhízás elleni harcban.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása