A távirányítók rövid története

A távirányítók ma már kis túlzással igazi varázspálcáknak tekinthetők, amelyekkel szinte bármire képesek vagyunk, ezáltal egyetlen vezérlővel akár egy egész szoba vagy konkrét médiaállomás felett is átvehetjük az irányítást. Nem volt azonban ez mindig így, hiszen kezdetben, az első távirányítók vezetéken keresztül csatlakoztak a televíziókhoz. Lássuk a távirányítók fejlődéstörténetét!

Közel 70 éves múlt

A távirányítók története közel hetven éves múltra vezethető vissza. Az első ilyen készülékeket a Zenith Electronics készítette el még 1950-ben „Lustaság” kódnévvel ellátva, és nagyon rövid időn belül igencsak népszerű lett, hiszen a nézők a kényelmük feladása nélkül tudtak csatornát váltani, vagy éppen ki-be kapcsolgatni a készülékeket. Mindez annak ellenére is óriási előrelépés volt, hogy az ilyen vezérlők kizárólag vezetéken keresztül csatlakoztak még a készülékekhez, és nem is mindig úgy működött, ahogyan kellett volna. Hat évvel később a Space Command aztán piacra dobozz egy olyan távirányítót, ami már ultrahangos vezérlést alkalmazott, és nem csak praktikusabb, hanem kényelmesebb és stabilabb is volt, nem mellesleg már vezeték nélkül működött, ezáltal a hetvenes évek végéig szinte kizárólag az ekkor megalkotott technológiát alkalmazta a többi készülék is.

Az igazán nagy áttörés azonban a nyolcvanas évek elején történt, amikor megjelentek az első, infravörös fénnyel kommunikáló távirányítók. Ezek a pontosság tekintetében már nem hagytak maguk után kivetni valót, sőt mi több, már nem csak csatornaváltásra és kapcsolgatásra adtak lehetőséget, hanem más egyéb funkciókra is.

A modern kor

A távirányítók rövid története

A távirányítók rövid története

A távvezérlők koncepciója összességében mindmáig változatlan maradt, de az okostévék megszületésével a gyártók egyre inkább át- és újragondolták a távirányítók funkcióit. Ennek megfelelően a jövőben a hagyományos távirányítók nagy valószínűséggel eltűnnek majd a színről, hiszen egyre-másra jelennek meg az újabbnál-újabb, okostelefonra letölthető alkalmazások, amelyekkel intelligens navigációt hajthatunk végre készülékünk kapcsán. Mindezzel egyetemben természetesen a televíziózás funkciója is alaposan megváltozott, hiszen ma már nem csak filmeket és tévés műsorokat nézhetünk készülékeinken, hanem konkrétan különféle alkalmazásokat, adatokat, játékokat és egyebeket tölthetünk le a világhálóról a televíziónkra, így egyre többen például internetezéshez is inkább tévét használnak a számítógép helyett.

Több ezer távirányítóból választhatsz itt: www.hdplanet.eu

A távirányítók legújabb generációját ugyanakkor mégsem ez, hanem a legújabb mozgásérzékelős modellek jelentik, ezáltal kéz- és hangmozdulatokkal kombinálva is vezérelhetjük televízióinkat, de akadnak olyan varázspálcák is, amelyekkel a számítógép egeréhez hasonló formában tudjuk irányítani tévénket. Mindezek közül főként az Xbox One konzol legújabb, Kinect szenzorja ért el óriási áttörést, ami tökéletes hangirányítást garantál a tévénézők – vagy a játékosok – számára, méghozzá mozgásérzékelős lehetőségek mellett.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása