Feszített vagy süllyesztett víztükrű medence? Segítünk dönteni!

Ha medenceépítésre kerül a sor, a legnagyobb dilemma nem a pénz lesz. Erre akkor döbbenünk majd rá, amikor a kivitelezők, vagy a témába való mélyebb beleásás során szembesülünk olyan kérdésekkel, amelyekre korábban talán egyáltalán nem voltunk felkészülve. Az egyik első ilyen nehezebb döntés garantáltan akkor ér majd minket, amikor voksolnunk kell a süllyesztett– és a feszített víztükrű medencék között. Az alábbiakban ebben a kérdésben szeretnénk segíteni!

A süllyesztett víztükör előnyei és hátrányai

Kezdjük rögtön a hazánkban sokkal nagyobb népszerűségnek örvendő süllyesztett víztükrű medencékkel. Az ilyen medencék lényege, hogy a víztükör, avagy a víz szintje a medence legfelső szintjéhez mérten legalább 10-15 centiméterrel mélyebben helyezkedik el, ergo süllyesztve, amit egy fölözős, vagy szaknyelven szkimmeres csatornarendszer beépítésével érnek el a kivitelezők. Ez lehetővé teszi, hogy a víz még akkor sem folyik ki a medencéből, ha egyszerre több ember beleül.

A süllyesztett víztükör legnagyobb előnye, hogy lényegesen gyorsabban és olcsóbban is kivitelezhető, mint a másik változat, ami egyértelműen a legnyomósabb érv mellette. Az olcsóbb árfekvéséből adódóan nem kell bonyolult és drága rendszereket kiépíteni, így sokkal hamarabb felépíthető, mindeközben pedig helyigényük is lényegesen kisebb. Mivel a süllyesztett víztükörnek köszönhetően a víz szintje 15-20 centiméterrel mélyebben van a perem magasságától, ezért az ilyen medencék sokkal gazdaságosabb, környezetbarát üzemeltetést tesznek lehetővé, mert kevés vízveszteséggel üzemelnek. Hátrányuk természetesen van, így például sokkal nagyobb a tisztítási igényük, így porszívózni és vegyszerezni is gyakrabban kell őket. Ezek a hátrányok azonban elenyészőek, ha a figyelembe vesszük a pozitívumokat, de legfőképpen azt, hogy relatíve olcsón, vagyis a feszített víztükrű változathoz mérten olcsóbban lehet saját medencénk.

A feszített víztükör előnyei és hátrányai

Feszített vagy süllyesztett víztükrű medence? Segítünk dönteni!

Feszített vagy süllyesztett víztükrű medence? Segítünk dönteni! Kép: www.lordsofpool.hu

A feszített víztükrű medencék azok, amelyek a legtöbb amerikai filmben is láthatók, illetve nagyon sok termál- és élményfürdőben is csak ezeket alkalmazzák. A feszített víztükör lényege, hogy a medencében tárolt víz szintje egyvonalban, ergo vízszintben van a medence legfelső peremével, így amint belemászik egy ember, az oldalakon azonnal kifolyik a kiszorított víz, ami természetesen a tisztítórendszeren átfolyva visszakerül a medencébe, ergo veszteség normál használat esetén nincs.

A feszített víztükrű medencéket főként közösségi vagy jelentősebb létszámú használatra ajánlják, és kialakításának köszönhetően a legideálisabb arra, hogy kertünk és otthonunk egyik látványeleme, egyik ékessége legyen. A feszített víztükör előnye, hogy a medence teljes térfogata ki van használva, tehát nincs meg az a bizonyos holttér a perem és a vízszint között. Az ilyen medencék éppen ezért nem is rendelkeznek úgynevezett szkimmerrel, hanem a medence pereméhez van beépítve körbe egy speciális csatornarendszer, ami felfogja a víz kiszorításakor keletkező vizet, majd a kiegyenlítő tartályba vezeti azt, ahonnan később, a tisztítás után visszajut a medencébe.

Az ilyen medencék előnye még, hogy sokkal könnyebb tisztítani őket, és a medencében úszva pontosan látunk majd mindent, ami körülöttünk folyik, a vízelvezető vályúra felhelyezett rács pedig egy plusz csúszásgátló rétegnek is tekinthető. Hátránya a drágább költségek mellett az, hogy sokkal bonyolultabb rendszerek működtetik, így nagyobb tanulást is igényel a használata.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása