Stresszmentesen, egészségesen

Mókuskerék – sokszor halljuk ezeket a szavakat, és van is benne némi igazság. Az emberek heti negyven órát dolgoznak, utaznak, élik mindennapjaikat, és arra ocsúdnak fel, hogy hetek, hónapok teltek el feltűnés nélkül. A stressz pedig, a munkahelyi ártalom tönkreteheti az életünket, így nem árt néha kicsit kilépni a mókuskerékből, és feltöltődni.

Kerüljük el az idegeskedést!

Nem egyszerű dolog, könnyebb mondani, mint megtenni, hogy az ember ne stresszeljen. A legtöbb embernek nagy nyomás nehezedik a vállára, a felelősség, a folyamatos terhelés, a kényszerhelyzetek krónikus stresszt válthatnak ki. Az idegeskedés pedig előbb-utóbb testi panaszokban jelenik meg, különböző fájdalmak, izom- és ízületi bántalmak, gyomorfájdalmak, pszichés megbetegedések formájában, de igazából bármilyen tünet felütheti a fejét. Amikor úgy érezzük, hogy torkig vagyunk, akkor álljunk fel, és tegyünk az egészségünkért!

Néhány nap egy csodás wellness helyen, és mintha újjászületnénk

Néhány nap egy csodás wellness helyen, és mintha újjászületnénk

Mit tehetünk?

A legjobb, ha egy időre megszabadulunk a stressz forrásától, és elutazunk. Nem muszáj a világ végére menekülni, egy hosszú hétvégére vagy egy hét is elég lehet a feltöltődésre. Itthon számtalan olyan fürdőváros van, ami hála kiépített infrastruktúrájának hála teljes pihenést és szórakozást nyújt mindenkinek. A Dunántúli-dombság területén, Pécstől nem messze levő híres-neves Harkány például amilyen pici (alig négyezren lakják), annyira híres fürdőtelepülés, mindenképpen érdemes legalább egyszer ellátogatni oda. Ilyenkor használjunk ki minden relaxációs lehetőséget, a szaunát, a masszázsokat, a medencéket, a gyógyvizeket. Ne gondoljunk a munkahelyi problémákra, a családi megoldatlan ügyekre, csak és kizárólag a testi és a lelki feltöltődésre. Sétáljunk nagyokat, némítsuk le a mobilunkat, és ne nézegessük tíz percenként az e-mail fiókunkat. Tegyünk félre minden gondot a nyaralás idejére.

Természetesen pár nap nyaralás nem oldja meg a probléma gyökerét. Nézzünk mélyen magunkba, és próbáljuk megoldani a gondokat. Borzasztó a munkahely? Akkor megfontolandó lehet a váltás. Súlyos gondok a családban? Ideje összehívni a családi kupaktanácsot. Ne hagyjuk  a dolgokat lógni a levegőben!

Sportoljunk, az ellazít, és eltereli a gondolatainkat. Legalább hetente háromszor végezzünk különféle testmozgást. Találjunk magunknak új hobbit! A festés, a rajzolás, a zene kiváló lazító tevékenység – nem baj, ha nem megy jól, ez csak hobbi! Vannak különféle, akár otthon is használható relaxációs eszközök, lábpezsgőfürdő, masszázsgép például. Naponta pár perc, és el tudunk lazulni!

Akik szeretik az illóolajokat, azok számára a párologtatás kiváló ötlet lehet: számtalan szorongásoldó, stresszt csökkentő illat van, például a grépfrút, a narancs, a levendula vagy a fahéj.

Ha megtehetjük, járjunk el masszázsra, és jó alaposan masszíroztassuk meg a fáradt izmainkat. Ha külön masszőrre nem telik, akkor kérjük meg a párunkat, vagy valamelyik családtagunkat. Amennyiben termálvíz található a környékünkön, akkor havonta egy, vagy pár alkalommal menjünk el, és merüljük el a habokban.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása