Vegyünk-e mobilklímát?

Vannak, akik mobilos klímaberendezést szeretnének venni a hagyományos, klasszikus darabokkal ellentétben. Sajnos a mobilklímáknak komoly árnyoldalai is vannak, amikkel nem biztos, hogy első látásra szembesül a vevő.

Kiknek való a mobilklíma?

Sajnos nem mindenki engedheti meg magának, hogy beépítsen klímaberendezést, pedig az jobb hatásfokkal képes dolgozni. A különféle védett területeken egyáltalán nem lehet megváltoztatni a lakások szerkezetét, gondot okozhat még egy sima ajtócsere vagy ablakcsere is, kültéri egységet pedig egyáltalán nem lehet kitenni, így a sima klímák mindenképpen ugrottak. Egyes területeken a módosítás engedélyhez kötött, például az összes lakó aláírása kell, hogy egyáltalán szóba kerülhessen egy klímaberendezés. Ilyen helyzetben elég egy rosszakaró ember, vagy egy ellenséges közvetlen szomszéd, aki nem akar zúgásra ébredni mindennap, és ugrott a projekt.

Hol vegyünk klímát?

Azoknak jó lehet a mobilklíma, akik mindenképpen hozni-vinni akarják a berendezést, és nem félnek kialakítani a megfelelő helyeket neki. A mobilklímák alapvetően olcsóbbak, mint a split berendezések, sok ember választásánál pedig az ár sokat nyom a latba.

Mindazonáltal ha tehetjük, és némi spórolással összejöhet a split klíma, inkább várjunk egy kicsit. Persze nem jó dolog, ha elmúlik a nyár, és közben majd megsülünk, de hosszabb távon szinte biztos, hogy jobban járunk a beépített légkondival. Hogy miért?

Mobilklíma: gondoljuk át, hogy ez-e a legjobb a számunkra

Mobilklíma: gondoljuk át, hogy ez-e a legjobb a számunkra

Mobilklíma – pro és kontra

A mobilos klíma legnagyobb előnye kétségkívül az, hogy hordozható – görgőkön keresztül tudjuk mozgatni. Ez mind szép és jó, de azért nem teljesen igaz: technikailag hiába kivitelezhető a klímaberendezés egyik helyről a másik helyre való traszportálása, valójában nem ilyen egyszerű a dolog. A mobilklíma nevében ugyan mobil, de szükséges megfelelő kialakítás hozzá, hogy használatra kész legyen, ha vastag gégecsöves változatot választunk, akkor az is lehet, hogy a falat is ki kell fúrni, azt pedig valószínűleg nem szeretnénk minden helyiségben megtenni.

Mivel a készülék az egész lakásban van, így zaj keletkezik. A kiáramló zúgás a szomszédokat idegesítheti, de bent is hangos a ketyere, aludni például nehézkes mellette, de tévét nézni is kihívás lehet. Éjjelre mindenképpen ajánlatos kikapcsolni, ha nem akarunk hánykolódni az ágyban. Figyeljünk, hogy milyen hangos a légkondi, ha egy bizonyos zajszintet elér, akkor akár a szomszédok feljelentést is tehetnek, a klímát pedig még az is lehet, hogy lefoglalják, de nem valószínű, hogy használhatjuk a továbbiakban.

Mindenképpen minél energiatakarékosabbat vegyünk, különben a gatyánk rámehet a számlákra. A legtöbb típus teljesítménye meg sem közelíti a split klímákét, ezáltal többet kell üzemeltetni, hogy hűtsön. Nagyobb légtereket nehezen, vagy egyáltalán nem tud lehűteni, érdemes lehet elválasztani a tereket, különben alig fog csökkenni a hőmérséklet, a lakás elnyeli.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása