Fontos-e, hogy a sportolók étrend kiegészítőkre költsenek?

Bárki, aki komolyabban elkezd sportolni azt tapasztalja, hogy társai különböző étrend kiegészítő szereket fogyasztanak. Sportágtól függetlenül vásárolhatóak különböző szeletek, fehérjék, kreatinok, vitaminok, testsúly-kontrol formulák, szénhidrát komplexek, aminosavak, izomtömeg növelők és különféle protein készítmények.

Azonban a kérdés ilyenkor mindig felmerül, hogy vajon tényleg szükségünk van-e ezekre? Kezdő sportolóként vajon elég csak néhány terméket vásárolnunk ahhoz, hogy gyorsabban érjünk el eredményeket?

A válasz természetesen mindig személyre szabott. Hiszen van akinek egyik termékre, van akinek másik termékre van szüksége. Céloktól, sportágaktól és testfelépítéstől függően. Arról azonban megoszlanak a vélemények, hogy a táplálékkiegészítő szerek mennyiben befolyásolják a sportsikereket. Azonban más tényezők is hozzájárulnak a gyorsabb és látványosabb eredmény eléréséhez akár testépítésről, akár valamilyen állóképességet igénylő sportágról is legyen szó.

A táplálkozás kulcsfontosságú tényező egy sportoló életében

A hazai Sportorvosi Központ dietetikusa úgy nyilatkozott, hogy a táplálékkiegészítő szerek hatékonyak, ha megfelelő étrend mellett alkalmazzuk őket. Azonban a szakember felhívja rá a figyelmet, hogy a siker sokkal összetettebb dolog mint azt gondolnánk. Egy sportoló eredményeit tehát nem kizárólag az étrendje, hanem genetikailag örökölt háttere, anyagcseréje, fiziológiája, testfelépítése, pszichéje és edzésmódszere is meghatározza.

Bár nem minden esetben szükséges a különböző vitaminok, proteinek és más étrend kiegészítők szedése, a szakértő is elismeri, hogy ezek hatékonyan képesek kiegészíteni a megfelelő testmozgást és étrendet. Amennyiben versenyszerűen sportolnánk, akkor érdemes egy dietetikus vagy más szakértő segítségét kérni, a pontos kiegészítők megválasztásához és adagolásához, hogy a maximális hatékonysággal fordítsuk hasznunkra ezeket a csodaszereket. Azonban ne gondoljuk, hogy ezek a kiegészítők helyettesíthetik az edzéseket és az egészséges életmódot.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása