Az egészséges étkezés a sportolók fogsorának is fontos

A fogaink legfontosabb fizikai funkciója, hogy igen apróra őröljék az ételt, ezzel pedig segítik a könnyebb étkezést és az emésztést. A fogsorunk állapota, egészsége és szépsége nagy hatással bír a fizikai, mentális, illetve a szociális egészségünkre is.

Ha fogaink romlani kezdenek, annak több betegség is állhat a hátterében, ezért érdemes komolyan venni és rendszeresen meglátogatni a fogorvost, akár panaszmentesen is, csupán a kontrollvizsgálat miatt.

Nem csak az alakunk, hanem a fogaink miatt is fontos, hogy mit eszünk

Azok, akik már áttértek egy egészséges életmódra, mert fogyni szeretnének vagy rendszeresen sportolnak, azok már tudják, hogy a magas cukortartalmú ételek mennyire rossz hatással vannak a szervezetünkre. Az egészséges életmódba egyáltalán nem férnek bele a cukros üdítők, péksütemények és csokoládék. Helyette rengeteg zöldséget és gyümölcsöt, tejet, húsfélét és halat ajánlatos fogyasztani. Talán nem is gondolnánk, de az élelmiszerek állaga is fontos, hiszen a nagy nedvességtartalmú ételek sokkal rövidebb ideig maradnak a szájüregünkben, mivel hamarabb lenyeljük őket.

Kerüljük a puha és ragadós ételeket, mert ezek hamar beleragadhatnak a fogainkba, melyet nem is biztos, hogy könnyedén le tudunk majd tisztítani. Ezzel pedig megfelelő teret biztosítunk a baktériumok elszaporodásának. A nyers zöldségek és gyümölcsök, a teljes kiőrlésű pékáruk, az alacsony cukor- és zsírtartalmú ételek nem csak a sportolók számára fontosak, hanem azoknak is, akik idősebb korukban is hibátlan fogsorral szeretnének mosolyogni.

Tagadhatatlan, hogy étrendünk és fogaink egészségügyi állapota egészen szoros kapcsolatban állnak egymással. Azok az emberek, akik egészséges életmódot folytatnak, odafigyelnek arra, hogy mit esznek és mikor. Az éjjeli nassolás tehát nem csak a hasunknak, hanem a fogunknak sem tesz jót.

Az alapos szájápolást soha nem szabad elhanyagolni, hiszen rengeteg fogászati betegséggel találhatjuk magunkat szemben. A rendszeres, négy-ötszöri helyes étkezéssel, a cukrok és a felesleges szénhidrátok elkerülésével, sokkal fittebbek, energetikusabbak lehetünk, emellett pedig fogaink is jobb állapotba kerülnek.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása