Így tartsuk tisztán otthonunkat, ha papagájunk van

Ha papagájunk vagy egyéb díszmadarunk van, a kalitka tisztán tartása nemcsak a madár egészsége miatt fontos, hanem a saját egészségünk érdekében is. Amellett, hogy a koszos kalitka a madárbetegségek melegágya, még az emberekre is veszélyes lehet.

Sokan eleve azért ódzkodnak a kisállat, különösen a papagáj tartásától, mert aggódnak a megbetegedések miatt. A papagájok esetében a madártoll allergizálhat, de akadnak olyan esetek is, amikor nem maga a toll okozza a betegséget, hanem egy baktérium, amely a madár ürülékében, tollán található, a száraz porra jutva pedig tüdőgyulladás szerű megbetegedést okozhat.

Emellett a madarak tisztán tartása sem mindig egyszerű feladat, hiszen hullik a tolla, sokszor az almot kis kikaparják maguk alól, ez pedig nem épp higiénikus. Természetesen otthonunkat tisztán lehet tartani akkor is, ha madarat tartunk, egészségünket sem feltétlen kell félteni, mindössze odafigyelésre és alaposságra van szükség.

Nemcsak a kalitka tisztítása, de a levegő minőségének megőrzése is fontos

Először is fontos, hogy ne újságpapír legyen a madár alatt, hanem fertőtlenített kvarchomok, hiszen úgy könnyebb tisztántartani a kalitkát és annak környékét is, és persze a fertőzések is könnyebben megelőzhetőek. Emellett a rendszeres takarítás is nagyon fontos.

A kalitkát legalább hetente egyszer érdemes forró vízzel lezuhanyozni, ahogyan az alomtálcát és az ülőrudakat is, erős szennyeződés esetén pedig inkább cserélni érdemes. Ha beteg volt a madár, akkor mindenképp fontos, hogy kicseréljük a tartozékokat, illetve vegyszermentesen, de kifertőtlenítsük a kalitkát. Az etetőt és itatót naponta érdemes tisztítani.

De nemcsak a kalitka tisztántartása is fontos, hogy megelőzzük a betegségeket, vagy épp az allergiát, hanem a levegő minősége is. Érdemes rendszeresen szellőztetni a szobában, ahol a papagáj van, persze csak úgy, hogy a madarat ne érje huzat, de légtisztító berendezést is érdemes néha használni.

Ha odafigyelünk, akkor könnyen tisztán tudjuk tartani otthonunkat egy papagáj mellett is.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása