Tudod-e, hogy hányféle bútor létezik?

A bútorgyártás, azaz a bútoripar is rendelkezik a saját technikus terminusaival, szakszavai megvannak mindenre, amire csak kell. Most nem ezeket szeretnénk magyarázni neked, de azért egy kis betekintést engedünk a bútorok világába, mégpedig a szakszerű elnevezések és csoportosítások útján.

A bútorgyártás végtermékei között rengeteg különböző típus és fajta található, melyeket valahogyan csoportosítani szükséges. Ha épp bútorvásárlás előtt állsz, vagy csak úgy szeretnél kicsit képben lenni bútor ügyileg, kiváló helyen jársz, olvass tovább!

A bútorokat többféle módon csoportosíthatjuk. Csoportosíthatunk funkciók, felhasználási terület, alapanyag, szerkezet és stílus szerint is.

Funkciójuk alapján a bútorok lehetnek ülőbútorok, ágyak, asztalok, szekrények. A felhasználási terület szerint lehetnek kültéri vagy beltéri bútorok. Ha alapanyag vagy gyártási technológia alapján csoportosítunk, akkor a bútorgyártás tömörfa, kárpitos, bútorlap vagy egyéb (fémvázas, műanyag, üveg, papaír, gumi) bútorokat produkál. Szerkezetük szerint pedig két csoportra oszthatjuk a bútorainkat: vannak az állvány bútorok és a lapszerkezetű bútorok.

Az ülőbútorok között a következőket tartjuk számon: székek, padok, fotelek, kanapék, fekvőhellyé alakítható kanapék, puffok.

Az ágyak között számon tartjuk a következőket: ágy ágyneműtartóval, ágy ágyneműtartó nélkül, emeletes ágy, gyermekágy, járóka, bölcső, ifjúsági ágy, szekrénybe építhető vagy falba építhető ágy, sezlony, kerevet.

Az asztalok között a következő nagyobb csoportok különböztethetőek meg: dohányzó asztalok, étkező asztalok, íróasztalok, játékasztalok, nagyobbítható felületű asztalok, munkaasztalok.

Ha szekrényeken belül keresgélünk, akkor ezen kategóriákat találjuk: nappali és hálószoba szekrények, gyerek szekrények, irodai szekrények, beépített szekrények, gardrobok, könyvszekrények, vitrinek, komódok, egészségügyi szekrények.

Ezeken kívül számos más, speciális bútort találhatunk, melyek leginkább az „egyéb” kategóriába férnek bele. Ilyenek a fonott technikával készült bútorok, a kiegészítőbútorok, kisbútorok, ládák, speciális használatra szánt bútorok, állványok, akasztók és még sok egyéb.

Ahogy a művészettörténetben úgy a bútorgyártás történetében is megvannak a stílusok a reneszánsztól, a rokokóig, a biedermeiertől a minimalistáig.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása