Több óráig maradt működőképes egy műtüdő egy patkányban

Bár a patkányokat sokan kártékony rágcsálóknak tartják számon, azonban a kísérleti patkányok az emberiség hasznát szolgálják. Ezt bizonyítja többek között a Nature Medicine című folyóiratban idézett felfedezés is, aminek részeként kiderült, hogy amerikai kutatók létrehoztak egy olyan mesterséges tüdőt, amely több órán keresztül működőképes maradt egy kísérleti patkányban.

A bostoni Harvard Egyetem szakemberei tanulmányukban ismertették, hogy először a patkányok tüdejéből eltávolították a fontos sejteket, hogy aztán csak egy váz, egy mátrix maradjon hátra. Ezután egy bioreaktorban különféle típusú emberi tüdősejteket kevertek össze egymással és helyeztek nyomás alá annak érdekében, hogy szimulálni tudják a testen belül tapasztalható körülményeket, amivel működőképessé tették a tüdőt.

Ajánló:

A kutatók megállapították, hogy a sejtek rendkívül ellenállóvá váltak, hovatovább a tüdő legkülönfélébb szövettípusai fejlődtek ki belőlük, majd amikor ezeket a átültették patkányokba, ott bár nem teljesen tökéletesen, ellenben legalább hat órán keresztül folyamatosan működtek.

A Yale Egyetem munkatársai ezzel párhuzamosan beszámoltak arról, hogy a világon elsőként sikerült laboratóriumi körülmények között tenyésztett sejtek segítségével olyan mesterséges tüdőket alkotniuk, amelyeket patkányokba ültetve akár 120 percen át is teljes egészében működőképesek voltak. Tanulmányukhoz kizárólag felnőtt patkányok tüdejét használták fel, amiből eltávolították a sejtösszetevőket, és kizárólag a légutak, illetve az érrendszer visszamaradt mátrixát őrizték meg, amihez később újabb tüdősejteket növesztettek.

Laura Niklason, a kutatás vezetője elmondta, hogy amikor mesterséges tüdejüket rövidebb időtartamra patkányokba ültették, az a természetes tüdőhöz hasonlóan képes volt rendeltetésének megfelelően ellátni a feladatát, ezáltal cserélte az oxigént és a szén-dioxidot a szervezetben. A szakemberek kiemelték, hogy ebből természetesen még nagyon hosszú évekbe telhet, hogy a felnőtt emberek őssejt-kutatásai eljutnak arra a szintre, hogy az élő szervezetet mesterségesekkel terhelhessék.

A technológia és az elmélet azonban adott hozzá, azonban nehezíti a dolgot, hogy a tüdő sejtjeit nagyon nehéz regenerálni ehhez, így ennek helyettesítéséhez még mindig csak a transzplantáció nyújt alternatívát.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása