Tippek az egészséges klímahasználathoz

Biztos önnel is előfordult már, hogy megfázott a klímától, vagy valamilyen fájdalmai keletkeztek tőle, de ha nem is történt konkrét eset, biztosan hallott arról, hogy gyakran előfordulhat. Egy légkondicionálótól ugyanis valóban könnyedén meg lehet fázni abban az esetben, ha nem megfelelő beállítások mellett használják őket.

Az ilyen megfázások jelentős többsége azonban általában akkor alakul ki, ha kint nagy meleg, vagy kánikula tombol, hiszen az emberek általában ilyenkor hajlamosak feltekerni a klíma teljesítményét, ezáltal normál esetben kellemes, elviselhető meleget – például 25 fokot – csinálni a lakásban vagy az irodában.

Érdekességek klíma kapcsán

Mi ezzel a baj?

Alapesetben semmi, hiszen a 25 Celsius fok egy normál és kellemes hőmérséklet, de kizárólag abban az esetben, ha odakint maximum 31-32 Celsius fok van. Ha viszont kánikula van, és odakint akár a 40 Celsius fokot is meghaladhatja a hőmérő higanyszála, abban az esetben a 25 Celsius fokra levett klíma rengeteg kellemetlenséget, megfázást idézhet elő.

Persze ez sem mindig igaz állítás, hiszen azon túl, hogy nagyon sokan eltérően reagálnak a klímára, a megfázáshoz annak is teljesülnie kell, hogy napi szinten többször ki és bejárkáljunk a 25 Celsius fokos helyiségbe a kint uralkodó 40 Celsius fokból. Ez ugyanis hidegsokkot idézhet elő a nyálkahártyáknál, az átizzadt ruhákat és a nedves testet pedig a hideg és száraz levegő hirtelenjében garantáltan azonnal kikezdi, és megfázás lép fel. Hogy ezt elkerüljük, lássunk néhány ehhez kapcsolódó tanácsot.

Tippek az egészséges klímahasználathoz

Tippek az egészséges klímahasználathoz

Tippek a klíma egészséges használatához

  • Soha ne állítsunk be a klímán a kinti hőmérsékletnél 6-7 Celsius foknál hidegebb értéket. Ha odakint tehát 35 fokot mérünk árnyékban, akkor bent maximum 27-28 Celsius fok legyen, ami a téli időszakhoz képest talán magasnak tűnik, de nyáron ezt is nagyon kellemesnek érezhetjük majd.
  • Amennyiben lehetőség van rá, a klímán mindig nagyon alacsony fordulatszámot állítsunk be a ventillátornak, ami azért lényeges, mert a nagy légáramlatok rendszerint sokkal könnyebben előidézik a fejfájást és a megfázást, hiszen huzatszerű hatás keletkezik a belső helyiségben.
  • Közvetlenül még alacsony fordulatszámon se irányítsunk hideg, klímával lehűtött levegőt se magunkra, se más emberekre. Érdemes már a készülék helyét úgy megválasztani, hogy a levegőt olyan irányba fújja, ahol alapesetben vagy nem, vagy csak keveset tartózkodunk. Próbáljunk már a kiválasztás során odafigyelni erre!

Egy klíma inkább mindig nagyobb legyen, mint kisebb, hiszen ezzel a legnagyobb melegben is garantáltan lesz elég teljesítményünk a hűtésre, míg a kisebbek éppen akkor mondják fel a szolgálatot, amikor a legnagyobb szükségünk lenne rá.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása