A rendszeres testmozgás megoldást jelenthet a potencia gondokra?

A merevedési zavar sokakat érint, melynek hátterében számos dolog húzódhat, testi és lelki bajok egyaránt. Sokan persze ezt a gondot annyival oldják meg, hogy elmennek a háziorvoshoz, aki felírja azt a bizonyos kis kék pirulát, pedig ennél jobb módszerek is létezhetnek.

A Szexuális Egészség (The Journal of Sexual Medicine) folyóiratban publikáltak nemrég egy tanulmányt, melyről a Webbeteg.hu is beszámolt. A tanulmány szerint heti háromszori legalább 30 perces testmozgás hasonló hatékonysággal bírhat a merevedési panaszok ellen, mint a potencianövelő gyógyszerek szedése.  Természetesen számos oka lehet egy ilyen jellegű problémának, sokszor azonban szív és érrendszeri eredetű a gond, ennek megoldására viszont a sport egy nagyon jó lehetőség.

A lelki eredetű bajok okozta merevedési gondok esetén sem elvetendő a sport, mint megoldás, hiszen a lelki bajok sokszor stressz eredetűek, a rendszeres testmozgás pedig segíthet a stressz csökkentésében. Tény persze, hogy a sport nem minden esetben jelenti végleges „gyógymódot”, de sok esetben nagyon is hatékony lehet, akár teljes, akár kiegészítő megoldásként.

Milyen mozgásformát érdemes kipróbálni?

Érdekes kérdés persze, hogy milyen mozgásformát érdemes kipróbálni ilyen esetekben? Ha már rendszeresen mozgunk, legyen az bármilyen mozgásforma, az már biztos, hogy valamilyen mértékben segít majd, de a fent említett tanulmány szerint az aerob testmozgással tehetünk legtöbbet a merevedési zavar ellen. Az aerob mozgás során a test az oxigén felhasználásával termel energiát úgy, hogy elégeti a szénhidrátokat, aminosavakat és zsírokat.

Ilyen mozgásformák például a lassabb tempójú bicikli, séta, vagy az úszás. Onnan tudhatjuk, hogy aerob testmozgást végzünk, hogy lihegés, megakadás nélkül tudunk beszélni mozgás közben. A tanulmány alapján, elegendő hetente háromszor mindössze fél órát mozogni, hogy ugyanazt a hatást érjük el, mintha valamilyen potencianövelő tablettát szednénk. Mivel a sport számos módon tesz jót a szervezetünknek, nemcsak az ágybeli teljesítményünket növeli, érdemes a bogyók szedése helyett előbb inkább ezt a lehetőséget kipróbálni.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása