Olimpia és környezetbarát beton

Az emberek mindig is sportoltak, a mozgás az emberiség történelmének fontos része. Az ókori Egyiptomban az emberek úsztak, bokszoltak, birkóztak és íjászkodtak, és olyan játékot is játszottak, melyben egy csónakon állva próbálták meg az ellenfél csapatát egy bottal a vízbe lökni.

Ha a sport múltjára tekintünk, az olimpiai játékokat mindenképp meg kell említeni. Az ókori Görögországban minden városban rendeztek atlétikai versenyeket vallási ünnepek idején, az olimpiai játékok története pedig időszámításunk előtt 776-ban kezdődött Zeusz tiszteletére – számol be róla a localhistories.org. Az atléták ökölvívásban, birkózásban, futásban, lóversenyben, szekérversenyben és pentatlonban, tehát öt atlétikai versenyszámban versenyeztek.

A győztesek pedig nem érmet, hanem levelekből készült koronát kaptak. Az olimpiák ma is a mindennapjaink részei, de ugyanígy az élet sok területén még ma is megvan az, amit az ókor hagyományozott ránk.

Építőipar az ókorban

A római korban például olyan betont gyártottak, melyek kétezer éve stabilan tartják az épületeket. Az ókorban vulkáni hamut, meszet és tengervizet kevertek össze, ez a keverék pedig károsodás nélkül lépett reakcióba a környezetével. Ez a beton kevesebb szilíciumot tartalmazott, és a magas alumíniumtartalmú hamuval igen magas szilárdsággal bírt, ez pedig kevésbé volt ártalmas a környezetre, mint a modernkori cementgyártás.

Környezetbarát technológiák

Ha valaki otthona építéséhez keres környezetbarát technológiát, nem kell egész a római kori technológiákig visszanyúlnia. Ugyanis létezik olyan megoldás, ami kiváló alternatívája a hagyományos építési módoknak. Ezt a könnyűszerkezetes házak és a VarioSIP elemek jelentik, melyek előregyártott és gyorsan beépíthető elemek.

Nagyon jó szigetelési képességekkel, melyek eredményeként a hűtési és fűtési költségek is csökkenthetők – nem mellesleg ezzel is sokat tehetünk a környezetünk védelméért, kevesebb lesz ugyanis a károsanyag-kibocsátás. Környezetbarát technológia, hisz nem tartalmaz szerves oldószereket, nehézfémeket, azbesztet, olajokat és egyéb mérgező anyagokat sem.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása