Amikor az edzés veszélyezteti a fogak épségét

Bizonyára mi is sokszor olvastuk, hogy a súlyzós edzés az egyik legjobb gyakorlat a fogyáshoz. Igen, a közhiedelemmel ellentétben tényleg a súlyzós edzés és a testépítés a kulcs a karcsú és tónusos testhez. De észrevettük már, hogy bizonyos mozdulatoknál vagy túl sok kiló emelésénél túlságosan összeszorítjuk a fogainkat?

Amikor hatalmas súlyokat emelünk fel, az állkapcsunk automatikusan összezáródik és nagy nyomás alá nehezedik. Valójában az állkapocsnak ez a mozgása erőfeszítés közben teljesen normális, de nem szabad elfelejtenünk, hogy ha rendszeresen vagy nagy intenzitással csináljuk, akkor ez a fogak túlzott kopását okozhatja.

Intő jelek edzés közben

Több profi sportoló észrevette, hogy az állkapcsa feszül, és a szemfogai és a zápfogai a kelleténél jobban kopottak. Ha úgy döntenek, hogy ellátogatnak a fogorvoshoz, akkor gyakran hallják ugyanazt: sok kis lyuk van a fogaik között. Ezután szokott jönni a szokásos kérdés, hogy ki milyen gyakran edz.

Férfi edzésterv otthonra

Férfi edzésterv otthonra

Sok embernek állandóan megvan ez a rossz szokása, amikor gyakran edz az edzőteremben, vagy nagy intenzitású testmozgást, sportot végez. Bár az állkapocs stabilizálásával jelentősen növelhető az erő, a káros tünetek és mellékhatások hamar jelentkezhetnek.

A Satorres fogászat szerint az állkapocs összeszorítása óriási terhelést jelent mind a fogaknak, mind a szájban lévő ízületeknek. Van, aki összeszorítja, van, aki csikorgatja, és van, aki mindkettőt. Ha valaki szorít, akkor a fogakban repedések, lyukak és törések keletkezhetnek. Azoknál pedig, akik edzés közben csikorgatják (jobbra-balra, vagy előre-hátra mozgatják az állkapcsukat), szintén előfordulhat ínysorvadás, zománckopás és fogmozgás.

Hogyan lehet megelőzni?

Az első lépés a fogvédő viselése, ami vékony gátat képez a fogak között, és segít minimalizálni a sérüléseket. A második pedig a szokások ereje, mivel, ha rendszeresen figyelünk arra, hogy ne szorítsuk túl erősen az állkapcsunkat, akkor néhány héten belül kialakul a jó szokás, és a súlyemelés mellett erre is sokkal jobban fogunk figyelni.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása