Milyen munkalapot tegyünk a konyhába?

Amennyiben a lakásépítésen túlvagyunk, és éppen a berendezés következik, abban az esetben a konyhaszekrényen és a háztartási gépek kiválasztásán túl az egyik dilemmát a legtöbb ember számára vélhetően az okozza, hogy milyen munkalap is kerüljön a konyhába.

Tapétát vegyen a tapétaboltban: tapetabolt.com

Sokan általában az ár szempontjából döntenek, azonban ez nem minden esetben szerencsés, hiszen a tartósság egyenes arányosságban áll azzal, hogy mennyit is szánunk minderre. Természetesen fontos, hogy meghatározzuk a főbb szempontokat, így az ár mellett érdemes elgondolkozni azon, hogy a munkapadot tisztítani is kell, de ezen felül figyelembe kell venni a karcmentességet, az időtállóságot, és akkor is fontos meghatározni az igényeket, ha gyermek van a családban. Nagyon fontos pontosan és alaposan átgondolni, hogy mik az elvárásaink egy ilyen konyhai felülettel szemben, hiszen csak ebben az esetben tudunk objektíven dönteni. Lássuk a lehetőségeket:

Milyen munkalapot tegyünk a konyhába?

Milyen munkalapot tegyünk a konyhába?

Fa

A fa pult előnye, hogy bármelyik konyhatípushoz illeszthető, kellemesen meleg hatást kölcsönöz a helyiségnek, és még a legkeményebb fából készült sem túl drága. Érdemes magas olajtartalmú fát választani abban az esetben, ha a tartósság is fontos szempont. Emellett érdemes odafigyelni arra is, hogy a felületet bizonyos időközönként kezelni kell, így eleinte naponta, később pedig havonta egyszer, ami időigényes folyamat, de elengedhetetlen, amennyiben meg akarjuk óvni a víztől és a hőtől. Egy keményfa munkapad mindig nagy törődést igényel, ezáltal használat után állandóan le kell mosni és megtisztítani, hogy ne váljon foltossá. Ha nem vágunk rajta semmit, és nagy hőhatásnak sem tesszük ki, akkor nagyon tartós és olcsó befektetés.

Rozsdamentes acél

Az éttermek konyháiban mindig rozsdamentes acél munkapadot alkalmaznak, mert olcsó, rendkívül tartós és nagyon könnyű tisztán tartani. Hátránya, hogy nem túl mutatós, egyszerű és rideg hatást kelt, egyedül a modern konyhákhoz illeszkedik, kivéve ha melegebb anyagokkal tudjuk párosítani. Nagyon jól ellenáll a hőnek, a víznek, és bár könnyen karcolódik, ezen felül életünk végéig biztosan nem kell cserélnünk.

Laminált lap

A laminált konyhai munkalap előnye, hogy mivel alapvetően fából készül, egyáltalán nem túl drága, és külsőleg bármilyen munkalap anyagát képes leutánozni, így akár márványnak vagy tömör fának is álcázhatjuk, miközben az ár szempontjából sokkal olcsóbban hozzájuthatunk. A rendkívül alacsony ár mellett könnyen tisztítható, de csak nagyon egyszerű alakzatok esetében lehet gondolkodni vele – téglalapok például –, mert nehezen vágható és formázható. A karcolás és a vágás hamar és javítatlanul meglátszik rajtuk, de ez az olcsóság ára.

Műkő és gránit

A tartósság tekintetében ez a konyhapult lesz a legjobb választás, azonban árfekvésük rendkívül magas. Ezért cserébe viszont egy szép és elegáns felületet kapunk, amelyeken kis túlzás lehetetlen sérülést előidézni – ami a műkő esetében nem teljesen igaz, ellenben az könnyedén javítható a saját anyagából.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása