Hajdúszoboszlói gyógyfürdő

Hajdúszoboszló nincs messze Debrecentől, Magyarország legismertebb és egyben legnagyobb termálvizű fürdőhelye. A statisztika szerint harmadik legnépszerűbb település, amit csak Budapest és Hévíz előz meg. Termálvizet 1925-ben találtak a városban, ami nagyon meglendítette a népességgyarapodást.

A város életét egy kutatófúrás változtatta meg, mikor olaj és gáz helyett 1091 méter mélyről termálvíz tört ki a szabadba. Felfedezték gyógyító hatását, jót tett az ízületi és derékfájdalmakban szenvedő embereknek, sőt még melegítésre is alkalmas volt 73 celsius fokos vize miatt. Méretét tekintve Európa legnagyobb üdülőhelyének számít: strand, uszoda, aquapark és élménypark teszi óriásivá és egyben felejthetetlenné a pihenést. A fiatalok kedvelik a mesterséges hullámverést, az idősek inkább a termált részt keresik.

Apartman Hajdúszoboszlón

Apartman Hajdúszoboszlón

A fürdő még 1927-ben nyitott meg a nagyközönség előtt. A kezdetekor csak „szimplán” fürödni lehetett, később jött az ötlet, hogy gyógyításra is használják a létesítményt. Több hivatalos vizsgálat is igazolást adott arról, hogy a Hajdúszoboszlói termálvíz egyedi összetételét tekintve. Több kutató is állítja, a maga nemében egyedülálló /nem csak magyarországi viszonyokat tekintve/. Persze az 1927-es nyitás óta több változáson is átesett. Jelenleg 3, különböző hőmérsékletű medencéje van bel térben, 4 másik kül térben. 2002-ben teljes felújításon esett át a fürdőkomplexum. Megújult az épület, bővítették a kezelőhelységeket, jobb, modernebb pihenőhelyek alakultak. Pihenni és gyógyulni egy helyen és egy időben, ez lehetne a mottójuk is.

A víz összetétele

Kikapcsolódni és gyógyulni egyaránt lehet. Nagymértékben tartalmaz nátrium-kloridot /szalmiák sót/. Tartalmaz továbbá brómot, jódot, karbonátot, nitrátokat, lítiumot és magnéziumot és további kémiai elemeket.  A fürdőben több mint 40 féle kezelést lehet igényelni. Ezeket kombinálva a víz adta gyógyító hatással valódi eredményeket lehet elérni. Ezek közül a legismertebb az iszappakolás, súlyfürdő és a tangenmotoros víz alatti masszázskezelés. Választható hagyományos masszázs és gyógy masszázs is.

A wellness a mai kor emberének egy reform-életforma, ami többet jelent, mint a testi-lelki egészség. Az egészség a nem beteg állapotot jelenti, a fittség pedig jobb teljesítőképességet jelent. Növeli a teljesítményt és a tűrőképességet. Stimulálja a szellemi és pszichés faktorokat.

A fürdő több csomagot kínál, több korosztályra való tekintettel.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása