Könnyűszerkezetes- vagy téglaház?

Tény és való, hogy a könnyűszerkezetnek és a téglának egyaránt megvannak a maga előnyei, ugyanakkor hátrányai is, mégis építkezés előtt alaposan fontolóra kell venni, hogy melyik építőanyagot használjuk fel építkezésre. Különösen abban az esetben, ha egy olyan lakóházról van szó, amelyben életvitelszerűen szeretnénk élni, egyszóval a jövőnk egyik biztos pilléreként tekinthetünk rá.

A legfontosabb szempont

Amennyiben a könnyűszerkezetes- és a téglaházakat szeretnénk megfelelően és alaposan összevetni egymással, akkor ezzel kapcsolatban a legfontosabb az úgynevezett hőátbocsátási érték meghatározása, hiszen ez rendkívül meghatározó abból a szempontból, hogy az adott ház gazdaságosan fenntartható lesz-e a jövőben vagy sem, de ebből kiindulva a hőtároló képesség is rendkívül fontos dolog.

A könnyűszerkezetes házak esetében a falak hőszigetelő értéke meghaladhatja a téglaházakét, azonban hőtároló képességük semmiképpen sem, az efféle szerkezetek ugyanis ezen a téren nagyon korlátozottak. Egy könnyűszerkezetes ház esetében a minőség jelentős mértékben függ a kivitelezőtől, ezáltal a kivitelezés minőségétől is, hiszen sokan spórolnak szigeteléssel – mert bonyolultabb és drágább így a megvalósítás –, amennyiben azonban többféle réteget alkalmaznak, sokkal jobb értékeket lehet elérni.

Könnyűszerkezetes- vagy téglaház?

Könnyűszerkezetes- vagy téglaház?

A mai lakóházak jelentős többsége mégis úgynevezett vázkerámiából, avagy kiégetett agyag téglákból készül – méghozzá nem véletlenül. Az ilyen falak előnye ugyanis, hogy rendkívül kedvező hőátbocsátási jellemzőkkel rendelkezik, és nagy nyomószilárdsága mellett a nedvesedést is jól bírja, ezen felül pedig értelemszerűen hőtároló képessége is. Hőátbocsátási értéke azonban nem mindig hasonlítható össze a könnyűszerkezetes falakéval, hiszen amennyiben egy ilyen falazat legalább 20 centis hőszigeteléssel rendelkezik, akkor ez az érték a téglás megoldás tekintetében jelentős mértékben romlik.

Ha kompromisszumot szeretnénk

A fentiek alapján tehát egyértelmű, hogy a téglaházak nagy általánosságban lényegesen jobb szigeteléssel rendelkeznek, mint a könnyűszerkezetes építmények, amennyiben azonban valahol a kettő között félúton szeretnénk magunknak falazó anyagot választani, akkor a pórusbeton lehet a tökéletes választás, ez ugyanis a két végleg kompromisszumának tekinthető. Az ilyen falazóelem ugyanis alacsony súlyú, mégis kiváló nyomószilárdságú, hőátbocsátási értéke pedig kedvező, egyedül hőtároló képességében marad el komolyabban a lyukacsos téglától.

Az említetteken túl beszélhetünk még gerendaházakról is, ám ezek a hőszigetelés tekintetében rendkívül eltérőek lehetnek. A keményebb, jobb minőségű fából készült falak rendkívül tömör szerkezetek, és hőtároló képességük, valamint fajhőjük igencsak magas, ezáltal majdnem ugyanannyi hőt képesek felvenni és tárolni, mint a hasonló méretű téglák. Végső soron tehát a gerendafalak is jobb választásnak bizonyulnak, mint a könnyűszerkezetes megoldások.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása