Hason alvás – Egészséges vagy káros?

Az alvási szokások, mint például az alvópóz, nem csak a matrac kiválasztásánál fontos szempont. Nagyon fontos tudnunk, hogy a különböző testhelyzetek milyen hatással vannak testünkre, milyen következményekkel járnak, legyen az pozitív vagy negatív számunkra.

A hason fekvésről folyamatosan hallani, mivel ez a leginkább vitatott alvópóz. vannak, akik esküsznek a hason fekvésre és vannak, akik kimondottan ellenzik. Főleg igaz ez akkor, mikor babák altatásáról esik szó.

Melyik a legegészségesebb alváspozíció?

A megfelelő matrac kiválasztása biztosítja, hogy testük ideális alátámasztást kapjon, így gerincünket nem éri negatív hatás, kényelmesen, egészségesen aludhatjuk végig az éjszakákat. Az alvásunk minősége azonban nem csak a matrac minőségétől függ. Néhány esetben az alvópóz nehezíti az egészséges alvást vagy rontja gerincünk állapotát, más esetekben viszont éppen a megfelelő pozitúra felvétele segíti a jó oxigénellátást vagy az ellazult pihenést.

Matrac hason fekvőknek?

Hason alvás - Egészséges vagy káros?

Hason alvás – Egészséges vagy káros?

Nincs ilyen. Igaz, hogy a matrac kiválasztásánál az egyik fontos szempont, hogy milyen pozitúrában alszunk, kimondottan hason fekvésre optimalizált matrac nincsen. Természetesen vannak olyan matracok, melyek ideálisabbak hason alvók számára, de itt csupán arról van szó, hogy az oldalt fekvésben alvóknak kicsit másmilyen matrac szükséges, mint a többieknek, mivel ott fontos, hogy a csípő, a vállak megfelelő mértékben süllyedjenek be. Ne túlzottan és ne is túlságosan kevéssé. A háton vagy hason fekvésnél a matrac lehet keményebb és ilyen esetekben második lépésként az ideális párna kiválasztásának gondját kell felvetni.

Miért lehet jó a hason fekvő póz?

A hason fekvésnek egyetlen előnyét tudják felhozni, mégpedig a horkolás elmúlása, melynek oka arra vezethető vissza, hogy ilyen testhelyzetben a torok körüli izmok nem ernyednek el olyan mértékben, mint háton fekvésnél vagy akár oldalt fekvő pozícióban. Hát igen, a horkolás nagy probléma, így a hason fekvő ember környezete biztosan értékeli eme pozitúra előnyét.

Miért rossz a hason fekvés?

A hason fekvő pozitúra, a matrac típusától vagy a matrac minőségétől teljesen függetlenül számos területen okozhat bajt. Nyilván nem arról van szó, hogy olykor-olykor hasra fordulva máris egészségünket károsítjuk. A veszélyek a notorius hason alvókat érintik, akik többnyire ebben a testhelyzetben alszanak.

A hason alvás a fogaknak nem tesz jót. Sajnos az alsó állkapocs ebben a pózban előrébb nyomódik, az alsó fogsor folyamatos nyomás alá kerül, ami a fogak kopásához, rosszabb esetben letöréséhez vezethet. Sőt, megeshet az is, hogy az állkapocs valamilyen mértékű deformálódást szenved el.

Neurológiai gondokhoz is vezethet a folyamatos hason alvás. Ez az idősebb emberekere fokozottan veszélyes. Azért okozhat ilyen jellegű problémákat ez a testhelyzet, mert értelemszerűen a fejet jobbra vagy balra el kell fordítani, nagyjából 90 fokban, melynek következtében a nyaki idegek befeszülnek. Ez hosszú távon komoly gondokat okozhat. Ha megvan a megfelelő matrac, akkor a hason alvók számára talán méginkább fontos az ideális párna kiválasztása. ha túl magas a párna, az a baj, ha túl alacsony akkor az a baj. Sajnos a hason fekvő pozitúra során még az ideális párna mellett is kellemetlenségek adóhatnak, hát még akkor, mikor a párna sem a legmegfelelőbb.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása