Mi az, és mivel foglalkozik a sportjog?

A sportjog kapcsán rendre mindenhol, így szakmai rendezvényeken és tudományos közleményekben egyaránt gyakran elhangzik, hogy egy viszonylag még fiatal, kezdetleges, ámde annál dinamikusabban fejlődő jogterület. Mindez nem meglepő annak fényében, hogy például bár tudományos értekezések, sőt tankönyv is készült a témában, azonban saját tanszék még nem alakult hozzá, ezáltal egyelőre kevesen emlegetik önálló jogterületként.

A sportjog jelenléte Magyarországon

A fenti kijelentésekkel talán egyetérthet az, aki a sportjog nemzetközi fejlődését vizsgálja, esetleg áttekinti az elmúlt legalább két évtizedben megtapasztalt sportjogi jogalkotások hazai fejleményeit, hiszen meglepően szegénynek nevezhető ezen a téren ez a szegmens. Persze a szakmai és tudományos közélet szempontjából már sokkal jobb eredményeket találunk, hiszen a társadalom ezen része már felkészült a sportjog alkalmazására, sőt mi több, a publikációs aktivitás is folyamatosan növekszik, noha egyelőre még azért elég jelentéktelennek nevezhető.

Ennek megfelelően néhány jogi szaklapban bár elvétve találkozhatunk pár sportjogi írással, de nem ez a jellemző. Ennek az egyik legfontosabb és lehetséges oka az, hogy néhány évvel ezelőtt még egyáltalán nem is létezett olyan fogalom sem hazánkban, hogy sportjog, ezáltal nem meglepő, hogy ezt a jogágat művelők, illetve az érdeklődők rendszeresen falakba és ismeretlenségbe ütköznek. Apránként azonban már érezni a változás szelét, így a sportjog hamarosan hazánkban is elterjedhet, általánossá válhat.

Mi az, és mivel foglalkozik a sportjog?

Mi az, és mivel foglalkozik a sportjog?

Mivel foglalkozik a sportjog?

A sportjog foglalkozik többek között a sport szabályozásával, különös tekintettel az egyes sportszövetségek belső szabályozásához kapcsolható jogi kérdésekkel, mechanizmusokkal, állami támogatásokkal, diszkriminációval, vagy a legkülönfélébb jogi struktúrákkal. A szabályozási körhöz tartoznak még a sportközvetíttetések, vagyis a sportesemények közvetítésére vonatkozó szerződések lényeges kérdéseihez és struktúrájához kapcsolódó témák, úgy mint a kizárólagosság vagy a médiaszabályozás. Ezen felül ide kapcsolódnak az értékesítési mechanizmusok, sőt a magyar és az EU-s jogi szabályozás háttere is.

A sportjoghoz kapcsolódnak továbbá a sportegyesületekhez kapcsolódó jogi kérdések is, így az ilyen egyesületek alapításához vagy működéséhez kapcsolódó szabályozás, de a sportszponzorálás mellett az online sportfogadás is, hiszen itt külön kell foglalkozni ennek a hazai jogi szabályozási kérdéseivel.

A cikket támogatta: Lupovici Ügyvédi Iroda – Budapest

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása