Mire kell figyelni egy egészséges kapcsolatnál?

A házasságok több, mint fele válással végződik, nem csak világszerte, hanem Magyarországon is. Ennek oka a felgyorsult világunk, de a megváltozott szokások is. Pedig egy kis odafigyeléssel sokkal tartósabbá tehetők a kapcsolatot, s időben megelőzve a helyzet elmérgesedését, elkerülhető a válások egy része is.

Fontos a tisztelet és a hibák elfogadása

Egy kapcsolatban a kölcsönös tisztelet és elfogadás a legfontosabb. Ha valamelyik fél nem tiszteli meg a másikat annyira, hogy önmagával egyenrangú félként kezelje, akkor annak nagyon hamar harag és elhidegülés lehet a vége. Különösen igaz ez akkor, ha a család támogatja ezt a bánásmódot, hiszen ilyenkor még a bátorítás is megvan.

Mindenki rendelkezik hibákkal, de ezeket el kell fogadni, s nem szabad folyamatosan felemlegetni. Ha nem így teszel, azzal folyamatosan stresszben tarthatod a párodat, aminek komoly betegség is lehet a vége. Sem az elválás, sem a tartós betegség nem szolgál egy boldog párkapcsolatot!

Mindenkinek van karrierje

Szintén problémát szokott okozni a karrier, főleg, ha az egyik fél a karrierjét a másik fél elé helyezi. Mindenkinek van munkája, s mindenki a lehető legtöbbet szeretné kihozni belőle. De ez nem ok arra, hogy elnyomd a párodat! Még akkor sem, ha te jelentősen többet keresel, vagy a társadnak esélye sincs saját karrier felépítésére.

A legjobb, ha a család bevételeit együtt kezelitek, s minden fontos döntést közösen hoztok meg. Átbeszélitek a kiadásokat, megtervezitek a közeli jövőt, s együtt vágtok bele a jelentősebb anyagi dolgokba. Ezzel a megoldással nyugodtabb lesz a légkör, s te is jobban tudsz a karrieredre koncentrálni.

Ne érjen véget a nap vitával

Nagyszüleink idejében alapszabály volt, hogy a nap nem nyugodhatott le vitával. Jól tudták, hogy ha egy probléma nincs megbeszélve, az hosszú távon nem tesz jót egy kapcsolatnak. Beszéld meg te is pároddal a vitáitokat már akkor, amikor az felmerül. Ha nem beszélitek meg a problémákat, akkor mindenkiben a rossz érzések maradnak meg, s ez megmérgezheti a kapcsolatot.

Ne próbáld meg a felelősséget a párodra tolni, hiszen nem lehet csak az egyik fél a hibás. Állj konstruktívan a problémákhoz, s ha közösen megoldást találtok, akkor még erősebbé válik az egymáshoz való kötődésetek.

A szeretet kifejezése még évek múltán is fontos

Nagyon sok pár hosszú évek után megy szét, ekkor válik lapossá a kapcsolatuk, a felek elhidegülnek egymástól. Sokszor teljesen eltérő lesz a partnerek érdeklődési köre, s elfelejtik, hogy mennyire fontosak egymásnak.

Mutasd ki szeretetet amilyen gyakran csak tudod! Nem kell minden nap virágot venni, de esténként egy kedves kérdés, melyben a párod napjáról érdeklődsz, már sokat számít. Küldj sms-t, amikor a partnerednek húzósabb napja van, írj néha vicces üzeneteket, melyeket az asztalon hagyhatsz. Az odafigyelés és a törődés nem kerül semmibe, mégis ez az, amin sok kapcsolat elbukik.

Mondd el a párodnak, hogy még mindig ugyanannyira, ha még nem fontosabb, mint amikor megismerted. Ha ezt elég gyakran teszed, akkor hosszú távon is biztosítva van a jövőtök!

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása