A széklet még azt is elárulja, milyen gyakran dugul el a WC lefolyója

Székletünk színe, szaga és állaga meglepő módon sokkal többet elárul saját emésztőrendszerünk és toalettünk lefolyójának állapotáról, mint azt gondolnánk. Kevesen tudják ugyanis, de a külső hatások mellett rendkívül kockázatos tényezőt jelent a dugulás szempontjából, ha folyamatosan túl kemény a székletünk, az ugyanis olyan megerőltető lehet a lefolyórendszernek, hogy a dugulás kis híján mindennapossá válhat tőle.

Éppen emiatt nagyon fontos, hogy ne csak azt tanuljuk meg, hogy miről árulkodik a székletünk, hanem azt is, hogy miként tudunk tenni a túl kemény széklet ellen.

Amire figyelni kell

A széklet állaga értelemszerűen attól függ, hogy mit ettünk az előző néhány órában. Ha megváltozik az állag, a szín vagy a szag, az alapesetben tehát nem mindig jelent bajt, sőt mi több, az a normális, ha változik, hiszen ilyen esetben biztosak lehetünk abban, hogy változatosan táplálkozunk. Ha a széklet színe és állaga hosszabb időre megváltozik, összességében még az sem mindig jelent problémát, ellenben érdemes odafigyelni rá, mert akár nagyon súlyos egészségügyi probléma is állhat a háttérben. Nagy problémát jelent például, ha a széklet szürke, zöld, esetleg véres. Hogy mikor és mit jelent mindez?

Ha székletünk sárga színű és feltűnően szúrós szaga van, az azt jelenti, hogy emésztőrendszerünk nem tudja megfelelően feldolgozni a zsírokat. Ez elégtelen hasnyálmirigy-működés és gyulladás következménye is lehet, de akár cisztás fibrózis és lisztérzékenység során is jelentkezhet.

A széklet még azt is elárulja, milyen gyakran dugul el a WC lefolyója

A széklet még azt is elárulja, milyen gyakran dugul el a WC lefolyója

A fekete széklet sem túl szerencsés hosszú távon, ez a gyomor- vagy a vékonybél vérzésére utalhat, amit akár fekély és tumor is okozhat, de a vasban gazdag táplálkozás is előidézheti.

Ha konkrétan a széklet véres, az utalhat egyszerű aranyérre, végbélrepedésre, de akár fekélyre, daganatra, illetve Crohn-betegségre is.

Amennyiben a széklet gyakran kemény, és azonnal lesüllyed a lefolyóban, az annak a következménye, hogy az emésztőrendszer bélbaktériumai nem működnek megfelelően, vagy az adott személy nem fogyaszt elegendő rostot, esetleg folyadékot.

Amit tenni lehet

Amennyiben a fentiek közül az első három eshetőség áll fenn, haladéktalanul érdemes orvoshoz fordulni annak érdekében, hogy kizárhassuk a komolyabb betegségeket és problémákat. Amennyiben azonban székletünk „csak” túl kemény, és mindig nehézkes, ezen felül gyakran okoz dugulást is, akkor érdemes életmódot váltani. Ennek a lényege, hogy kezdjünk el mozogni, hiszen a mozgás felgyorsítja a bélműködést. Ezen felül igyunk sok tiszta vizet, naponta legalább 2-3 litert, ami szintén jót tesz a bélmozgásnak.

Ezen felül fontos az ételek tekintetében is változtatni, és előtérbe helyezni a rostos élelmiszereket. Együnk például sok zöldséget és gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, és kerüljük a szénhidrátokat, a cukrot és a zsírt is annak érdekében, hogy székletünk puhább és gyakoribb legyen.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása