Tényleg káros lehet az egészségre a polisztirol szigetelés?

Felröppent a hír, mely szerint a polisztirol szigetelés káros lehet az emberi szervezetre. Utánajártunk, ennek mennyi az igazságtartalma és elmagyarázzuk, miért is nem forog halálos veszélyben az, aki polisztirollal, azaz hungarocell panelekkel szigetelte a házát.

A polisztirol szigetelés régóta használja az építőipar és még nem volt példa arra, hogy komoly megbetegedéssel kellett volna kezelni a hőszigetelés készítőit vagy a szigetelt házak tulajdonosait. A polisztirolt ellenzők reagálhatnak erre azzal, hogy természetesen az, hogy a használat után azonnal nem jelentkezik tünet, még nem jelenti azt, hogy hosszú távon lehetetlen károkat szenvedni valamilyen anyagtól. Igazuk is lenne, azonban a polisztirol szigeteléssel kapcsolatban még mindig csupán elméleti síkon kapcsolható össze az egészségkárosodás.

A polisztirol szigetelésben található égésgátló anyag a HBCD, azaz hexabromocyclododecan, rövidebben és közismertebb nevén hexabróm valóban nem egészséges anyag. Ezt az anyagot az 1980-as évek óta használják égésgátlóként és azóta sem bizonyították egészségre káros mivoltát. A hexabróm, amennyiben a szervezetbe kerül, ott felhalmozódik, és a természetben is anyagon lassan bomlik le. Elvileg gátolja a szaporodást és egyéb kellemetlenségeket okoz.

A német szabvány, a német előírások, a német minőség legendás a magas elvárásairól. A polisztirol habról a német környezetvédelmi minisztérium azt állapította meg, hogy még nyílt láng mellett sem bocsát ki mérgező anyagokat. Ezt a megállapítást 1990-ben tették egy magas, 3% HBCD-t tartalmazó polisztirol égését vizsgálva. A 3% magas, a szokványos mennyiségnek nagyjából az ötszöröse.

Rengeteg anyagról elmondható, hogy egészségkárosító, mégis használjuk őket nap mint nap. Miért, mert bizonyos állapotukban, bizonyos formában és közegben nincs módjuk szervezetünkbe kerülni. Egy polisztirol szigetelő, amely külső szigetelés esetén vastag fallal van elzárva tőlünk, nem tudja a benne lévő HBCD-t szervezetünkbe juttatni. A HBCD valódi problémát jelent amennyiben csak úgy a természetbe juttatjuk, azonban kötött állapotában nem okozhat bajt. Sajnos az ember nagymértékben károsítja környezetét, így számos anyag kerül vizeinkbe, földünkbe, levegőnkbe, így élelmiszereink is tartalmazhatják, de a megfelelő felhasználás kiküszöbölhetné ezt a gondot.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása