A könyvelők rémálma: az ülőmunka

Az adóbevallási szezon kezdetével a könyvelők egyre több munkával találják magukat szembe. A már korábban is megszokott feladatok mellé társulnak a magánszemélyek adóbevallása is. A sokszor éjszakákba nyúló ülőmunkának azonban hamar érezhető válhat a hatása. Nem hiába próbálkozik több cég futópadok beszerelésével vagy egyéb mozgásra inspiráló termék bevezetésével.

Ez a legtöbb cégnél költséges beruházás így nem képesek teljesíteni. Néhányan azért mégis próbálkoznak egy-egy sportkártya bevezetésével, amit munkaidő letelte után használhat az alkalmazott. Az ember nem is gondolná, mennyi probléma felmerülhet az ülőmunka miatt, nem csak gerincfájdalmak keletkezhetnek, de akár az emésztés is lelassulhat.

Ülőmunka negatív hatásai

Az ülőmunka köztudottan egészségre káros, nem csak a mozgásszervekre lehet veszélyes, de a belső szervekre is egyaránt. A gerinc fájdalom mellett emeli a szívinfarktus, szívnagyobbodás, vesebetegségek rizikófaktorát. Az ülés közben a láb helyzete miatt könnyen bedagadhat, a vénák kitágulnak, pang bennük a vér ezért is érdemes néha kicsit átmozgatni az embernek magát. Súlyosbítja a helyzetet, hogy sokan nincsenek tisztában a helyes üléssel kapcsolatban.

Az ülés jobban terheli a gerincet, mint az állás, a helytelen ülés pedig kétszeresen terhelheti a porckorongokat az álláshoz képest. Így hamar kialakulhat a porckorongsérv vagy a meszesedés. Érdeme tehát odafigyelni a helyes testtartásra, sok gyógytornász székek helyett olyan ülőalkalmatosságokat ajánl ahol a test arra kényszerül, hogy a megfelelő pozícióban üljön. Továbbá az aktív mozgással a megfelelő vérellátás is biztosított az izmokban.

Ezáltal a szív és a tüdő egészségéhez is hozzájárulnak. Már az is elegendő, ha óránként tesznek egy sétát lehetőleg a szabad levegőn. A friss levegőtől az agy is felfrissül és a munka is hatékonyabbá válhat. A kevés mozgástól az emésztés is lelassulhat, így az elegendő folyadék pótlás és a rostban gazdag étrendre is oda kell figyelni.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása