Tippek az egészséges és kielégítő alváshoz

Manapság népbetegség a rossz és kevés alvás. Ez alapjaiban rengeti meg napjainkat, hiszen ha a szervezet nem tud regenerálódni, nem piheni ki magát, sokkal rosszabbul működik, mint egészséges esetben.

Témához kapcsolódó hivatkozások:

Testi, lelki, szellemi negatívumai vannak a kevés és rossz alvásnak, ezért nagyon fontos, hogy törekedjünk a minél inkább megfelelő pihenésre. Íme néhány tipp, javaslat, melyek figyelembe vételével sokat javíthatunk életminőségünkön, hiszen kellemesebb alvást érhetünk el:

Tippek az egészséges és kielégítő alváshoz

Tippek az egészséges és kielégítő alváshoz

  • Éjfél előtt feküdjünk le! Közismert tény, hogy az éjszakának az éjfél előttre eső része kiemelkedően pihentető alvást tesz lehetővé, ezért érdemes minimalizálni az virrasztásokat.
  • A késődélutáni óráktól kezdve már ne fogyasszunk energiadús ételeket és italokat! Ha a szervezetünket ellátjuk energiával, könnyen előfordulhat, hogy nem bírunk majd elaludni, vagy nyugtalanul alszunk, többször felébredünk az éjszaka folyamán.
  • Tiszta ágynemű. A tisztaság fél egészség és még kellemesebb is, mint egy zsíros, szagos párna, paplan, lepedő. A már piszkolódásnak indult ágyneműben nehezebb jól aludni, ezért fontos a rendszeres ágyneműcsere, legalább hetente.
  • Megfelelő matrac. A kényelmes, megfelelő keménységű matrac sokat tesz hozzá alvásunkhoz, pontosabban a jó alvás egyik alapvető feltétele. Válasszunk jól, ügyeljünk tisztaságára és ne halogassuk cseréjét, mikor már érezhetően elhasználódott!
  • Elalvás előtt hanyagoljuk az elektronikai kütyüket! A képernyők villódzása, a sok és változatos inger élénkítően hat agyunkra, így az sokkal nehezebben kerül alváshoz ideális állapotba. Legalább egy órával a tervezett elalvás előtt kapcsoljuk ki az említett készülékeket és kezdjünk el ráhangolódni a pihentető alvásra.
  • Szellőztessünk! A jó közérzet alapvetően fontos a pihentető alváshoz, és fülledt, állott levegővel bizony nem érezhetjük jól magunkat. Lefekvés előtt csapjunk mindig egy kellemes, nagyobb szellőztetést, így oxigéndús és a bentihez képest frissebb levegő biztosítja a megfelelő oxigénellátást éjjelre.
  • Használjunk illóolajokat! A rózsa, levendula, muskátli illóolajok segítenek a megnyugvásban, egy kellemesen ellazult állapot elérésében, amit már csak egy lépés választ el a mély és pihentető alvástól.
  • Áramtalanítsuk készülékeinket! Az áram alatt lévő berendezések hangokat adnak ki magukból, valamint a túl sok feszültség agyunk számára is érzékelhető és gátolja a mély alvás elérését. Amit csak tudunk, húzzunk ki az aljzatból vagy használjunk megszakítóval ellátott hosszabbítókat.

Elalvás előtt csökkentsük a lakás fényeit! Ha minimalizáljuk a fényeket a lakásban, akaratlanul is elkezdi agyunk mérsékelni a saját működését is, így könnyebb ráhangolódni az alvásra. Nagyon jó megoldás, ha szabályozható fényerejű világítást szerzünk be, de az olvasólámpa is kiváló megoldás.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása