Ezt sportold, ha fogyni akarsz

Az elhízás korunk népbetegsége Magyarországon éppúgy, mint a világ minden fejlettebb országában. Még az egészségesebb nemzetek körében is a lakosság közel fele túlsúlyos vagy elhízott. A túlsúly pedig nem csupán esztétikailag lehet problémás, komoly egészségügyi kockázatot is jelenthet a felhalmozódott, fölösleges testzsír.

A helyes táplálkozás és a diéta mellett a legalapvetőbb módszer a fogyás elérésére a sportolás. Azonban nem mindegy, hogy mit sportolunk. Olyan sportot kell választanunk, amely alapvetően a keringési rendszerre ható megterhelést jelent, akár tartós, egyenletes megterhelést, vagy intenzív kardiózást. A választott sportnak összeegyeztethetőnek kell lennie az életmódunkkal is, és ami szintén fontos, hogy szívesen csináljuk. Mielőtt átnéznénk a konkrét választékot, érdemes megvizsgálnunk, miért van szükségünk a sportra és miért nem elég az egyszerű diéta a hatékony fogyáshoz.

Az elhízás azért vált népbetegséggé, mert a világ szerencsésebb felén a gazdaság, és azon belül a mezőgazdasági termelés hatalmas fejlődésen ment át. Mára olyan tápanyagbőség köszöntött be a fejlettebb országokban, amely azelőtt soha nem volt jellemző. Ugyanakkor a kemény fizikai munkát végzők aránya drasztikusan lecsökkent, az emberek nagy része ma már szellemi munkát végez és a szolgáltató szektor valamelyik ágazatában dolgozik. Napjainkra még a házimunka is sokkal könnyebbé vált, esetenként szó szerint is, elég itt a régi háztartási gépek súlyát összevetni a mai készülékekével. Tehát miközben táplálkozásunk bőségessé vált, fizikai aktivitásunk minimálissá vált. Nem csoda, hogy az emberiség jelentős része csúnyán el is hízott. Márpedig ha egészségesen akarunk élni, akkor muszáj megszabadulnunk az egészségtelen mértékű zsírtöbblettől.

Szervezetünk folyamatosan felhasználja a tápanyagokat, megállás nélkül égeti a bevitt kalóriákat. Ha fokozzuk a fizikai aktivitást, akkor fokozódik az energiafelhasználás is. A problémát az jelenti, hogy az átlagember a mindennapok során jellemzően több kalóriát juttat a szervezetébe, mint amennyit felhasznál, hiszen sokunk még könnyű fizikai munkát sem végez, hanem egész nap egy számítógép előtt, vagy egy pult mögött ül. Természetesen lehet fogyni sport és testmozgás nélkül is, de nem ajánlatos, mivel az inaktív életmód mellett folytatott fogyókúra olyan drasztikus tápanyagmegvonást jelent, ami szintén rossz hatással van az egészségi állapotra. Ettől sokkal hatékonyabb és egészségesebb módja a fogyásnak, ha tudatos táplálkozás mellett aktívan sportolunk.

Ezt sportold, ha fogyni akarsz

Ezt sportold, ha fogyni akarsz

A fogyni vágyók nagy része a futásra esküszik és nem véletlenül. A futás egyszerű, szinte bárhol és bármikor végezhető sport, amely nem igényel különösebb előkészületeket. Ideális mozgásforma a fogyni vágyóknak, mert akár órákon át végezhető és intenzitását könnyű variálni. Ha nem szeretnénk a szabadban futni, ma már számos edzőterem valóságos futópadparkkal várja a futni vágyókat, akik a kalóriák égetése közben akár filmet is nézhetnek.

A futáshoz nagyon hasonló, de sok szempontból még hálásabb sport a kerékpározás. Komoly érv mellette, hogy közlekedési eszközként is használható, tehát ha biciklivel járunk munkába, akkor a zsírégetés mellett az útiköltségen is spórolunk. A kerékpározás alternatíváját jelentik a népszerű szobabiciklik, vagy az utóbbi években elterjedt spinning edzések.

A spinning edzések nagy előnye, hogy képzett és tapasztalt edzők segítik kihozni belőlünk a maximális teljesítményt, esetenként sokkal többet is, mint amit kinéztünk volna magunkból. Sok hasonló, magas intenzitású mozgásforma van, amely nagyon hatékonyan fogyaszt, ilyen például a régóta ismert aerobic vagy az utóbbi években divatossá vált zumba. Bármelyikkel nagyon hatékony lehet a fogyókúra, és az edző valamint a csoporttársak komoly motivációs erőt, biztatást, segítséget jelenthetnek.

Fogyni súlyzós edzéssel is lehetséges, sőt, a súlyzózás nagyon hatékony eszköze lehet a zsírégetésnek. A lényeg, hogy ne a nagy súlyok megmozgatására törekedjünk, hanem a kisebb súlyokkal végzett intenzív, izzasztó edzésekre. Ezekkel nagyon gyorsan megszabadulhatunk a fölösleges zsírtól. Hogy sokan mégis ódzkodnak a súlyzóktól, az részben azért van, mert viszonylag több tapasztalatot igényelnek, kicsit körülményesebbek és mivel izomfejlődéssel is járnak, a mérleg mutatója lassabban fog alászállni, annak ellenére, hogy a testzsír aránya jelentősen csökkeni fog.

Bármelyik sportot válaszuk is, fontos, hogy átgondoltan, tudatosan és rendszeresen végezzük, mert csak így érhetünk el látható eredményeket. Ez sokkal fontosabb tényező, mint az, hogy pontosan mit is sportolunk.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása