A párkapcsolat fizikai és érzelmi előnyei

A szex az élet része, ami a fajfenntartás mellett az élvezetről, intimitásról is szól, a jól működő párkapcsolatok egyik alappillére. Azonban a szex ennél jóval több, fizikai, szellemi, érzelmi, pszichológiai és társadalmi előnyökkel is jár.

A szex és az egészség szorosan összefügg egymással – hangsúlyozza a healthline.com.

A szex szerepet játszhat a vérnyomás csökkentésében, a tevékenység közben kalóriákat is elégetünk, nő a szív egészsége, erődösnek az izmok is, és csökken a szívbetegségek, a stroke és a magas vérnyomás kockázata, emellett a libidó is nő. Az aktív szexuális életet élők általában gyakrabban mozognak és jobb táplálkozási szokásokkal rendelkeznek, mint a szexuálisan kevésbé aktívak.

A fizikai fittség pedig összességében javíthatja a szexuális teljesítményt is.

A szex az immunrendszert is erősíti, egy, a romantikus kapcsolatban élő emberek immunitását vizsgáló tanulmány szerint a gyakran szexelő emberek nyálában több immunglobulin A ritkábban szexelőknél pedig lényegesen kevesebb. Az IgA pedig az az antitest, amely szerepet játszik a betegségek megelőzésében és az első védelmi vonalat jelenti a humán papillomavírus, vagyis a HPV ellen.

És ha már a kémiánál tartunk, a szervezet oxitocint és endorfint is felszabadít az orgazmus során, ezen hormonok kombinációja pedig nyugtatóként hathat. A jobb alvás pedig hozzájárulhat az erősebb immunrendszerhez, a hosszabb élettartamhoz, az ember kipihentebbnek érzi magát, több energiával rendelkezünk napközben, enyhülhet a fejfájás is.

Egy tanulmány szerint a szexuális aktivitás teljes vagy részleges enyhülést biztosíthat a migrénnel szenvedők esetében is.

Egy tanulmány szerint azoknál a férfiaknál, akiknek átlagosan heti 4,6-7 ejakulációjuk volt, 36 százalékkal kisebb volt a valószínűsége annak, hogy 70 éves koruk előtt prosztatarákot diagnosztizáltak.

A férfiak esetében a szex a halandóságot is befolyásolhatja, egy 10 éves követésen alapuló tanulmány arról számolt be, hogy a gyakori orgazmusban részesülő férfiaknál 50 százalékkal alacsonyabb volt a halálozási kockázat, mint azoknál, akik ritkábban szexeltek.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása