Fókuszban az alvási apnoé

Az alvászavaroknak többféle formája létezik, ezek egyike az alvási apnoé, ami egy potenciálisan súlyos légzészavar, lévén, hogy alvás közben a légzés többször leáll és elindul. Ha valaki hangosan horkol, vagy még egy teljes éjszakai alvás után is fáradtnak érzi magát, akkor elképzelhető, hogy alvási apnoéja van.

Ennek is több típusa van – hangsúlyozza a Mayo Clinic. A leggyakoribb forma az obstruktív alvási apnoé, amikor akkor fordul elő, amikor a torokizmok elernyednek és elzárják a levegő tüdőbe jutását. A központi idegrendszeri alvási apnoé pedig azt jelenti, hogy az agy nem küld megfelelő jeleket a légzést irányító izmokat.

Van, hogy ezek komplexen jelennek meg, az obstruktív átalakulhat központivá. Ha valaki úgy gondolja, hogy alvási apnoéja van, mindenképp érdemes felkeresni az orvost, és megkezdeni a kezelést, ami enyhítheti a tüneteket és segíthet megelőzni a szívproblémákat és más szövődményeket.

Az alvási apnoé jellegzetes tünetei közé tartozik a hangos horkolás, a levegőért kapkodás alvás közben, a szájszárazsággal való ébredés, a reggeli fejfájás. Tünet lehet az elalvási nehézség, a túlzott nappali álmosság. Ebből kifolyólag pedig megjelenhet az ingerlékenység és a koncentráció nehézségei.

Fontos azonban azzal is tisztában lenni, hogy nem mindenki horkol, akinek alvási apnoéja van, és ez fordítva is igaz, aki horkol, annak nem feltétlenül ez áll a hátterében. Ezért fontos egy alapos kivizsgálás, hogy a diagnózis birtokában megkezdődhessen a helyes kezelés.

Az alvási apnoé okai

Az obstruktív alvási apnoé akkor alakul ki, amikor a torok hátsó részén lévő izmok ellazulnak. Ezek az izmok támasztják meg a szájpadlást, az uvulát, a mandulákat, a torok oldalát és a nyelvet. Amikor az izmok ellazulnak, a légutak beszűkülnek, vagy elzáródnak, amikor belélegzünk.

Ha nem jutunk elég levegőhöz, az agy ezt érzékeli és rövid időre felébredünk, hogy újra ki tudjuk nyitni a légutakat. Az ébredés általában olyan rövid ideig tart, hogy nem is emlékezünk rá. Előfordulhat horkantás, fulladozás és zihálás is, ez pedig igencsak megnehezíti az alvás mély, pihentető fázisainak elérését.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása