Meglepő összefüggést találtak a pulzusszám és a cukorbetegség között

A cukorbetegség korunk egyik legveszélyesebb anyagcsere-betegségeként, amellyel kapcsolatban az orvostudomány mindent megtesz, hogy megfelelően kezelhető, szinten tartható, esetlegesen megelőzhető és gyógyítható legyen.

A legfrissebb kutatások most egy olyan összefüggést találtak, ami segíthet az emberek számára abban, hogy idő előtt felismerjék a bajt, és talán megdöbbentő lehet, de ezt nem egy különleges készülékkel, egy forradalmi újdonsággal, csupán pulzusunk figyelésével érhetjük el.

A kapcsolat a pulzusszám és a cukorbetegség között

Egy átfogó nemzetközi kutatásnak sikerült tudományos bizonyítékot találnia arra vonatkozólag, hogy a nyugalmi pulzusszám értéke, valamint a cukorbetegség között nagyobb összefüggés van, mint azt gondolnánk. A pulzusból mérhető szívfrekvencia kapcsán ugyanis a szakemberek olyan összefüggésekre találtak, amelyek szerint azok az emberek, akik magasabb szívfrekvenciával rendelkeznek, sokkal hajlamosabbak a cukorbetegség kialakulására, mint mások, ezáltal kellő elővigyázatosság és életmódváltás mellett számukra lehetőség lenne a megelőzésre akár szakszerű ellátással és rendszeres orvosi kontrollal is.

A kutatás rendkívül átfogó lett annak fényében, hogy közel 75 ezer kínai felnőtt bevonásával készült el, akiket négy éven keresztül vizsgáltak és követtek nyomon a szakemberek annak érdekében, hogy bebizonyíthassák az elméletük mögött meghúzódó összefüggést, miszerint a cukorbetegség és a magas szívfrekvencia között kapcsolat van. Az orvosok azt is igazolták továbbá, hogy a magas pulzusszám, illetve az emelkedett vércukor értékek között szintén nagyon szoros összefüggés található.

Meglepő összefüggést találtak a pulzusszám és a cukorbetegség között

Meglepő összefüggést találtak a pulzusszám és a cukorbetegség között

A tudományos magyarázat

Xiang Gao és Penn State, avagy a kutatás két vezéralakja elmondta, hogy a cukorbetegség kialakulása nem egyik napról a másikra történik, hanem annak még az orvostudomány számára sem mindig egyértelmű előjelei vannak, tehát egyfajta kóros állapot figyelhető meg, mint amilyen az állandó, megnövekedett szívritmus. Ha valakinek percenként például átlagosan tízzel ver többet a szíve, mint az átlag, ezen felül legalább 3 kilogrammal több a testsúlya a normálisnál, az közel 25 százalékkal nagyobb valószínűséggel lesz cukorbeteg néhány éven belül, mint mások.

Hogyan kell fogyni? – Ide kattintva megnézheti

Az orvosok elmondták, hogy a mostani eredményeket egy korábban más témában elvégzett, de hasonló eredményeket rögzítő, közel 100 ezer emberen elvégzett kutatással is kiegészítették, amelyben szintén azt találták, hogy a gyorsabb szívfrekvencia esetén átlagosan 59 százalékkal magasabb a cukorbetegség kialakulásának a kockázata, mint alacsonyabb, illetve lassabb frekvenciánál. A szakértők kiemelték, hogy a kérdéses tünetek, tehát a gyorsabb szívverés önmagában természetesen nem járul hozzá a cukorbetegség kialakulásához, ellenben egyfajta markerként előrevetítheti a betegség kialakulásának magasabb kockázatát.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása