Kardiotréning, kardio edzés – Ötletek

Mit is jelent a kardió edzés? A kifejezést sokan hallották, sok helyen ki van írva, de még mindig nem tudja mindenki, mit is jelent pontosan és miért van rá szükség. A kardió fitnesz sport, lehet úszás, kocogás, gyaloglás, bicajozás.

Tudományosabban megfogalmazva az aerob edzés, de a szív- és vérkeringési rendszer és az állóképesség fejlesztése lehet anaerob is. A konditermekben szűkebb értelemben használatos a kifejezés, ott a fogalom kimerül a futópad, szobabicikli, lépcsőzőgép, ellipszisgép és az evezőgép használatával. Ha tágabb értelemben szeretnénk tudni mit is jelent pontosan a fogalom, azt úgy lehetne legpontosabban megfogalmazni: minden szív- és vérkeringési rendszer, valamint légző rendszer kapacitásának, valamint terhelhetőségének fejlesztését szolgáló edzés.  Persze ez nem csak edzőteremben végrehajtható, lehet futni /vagy gyalogolni/ a szabadban is /ha a friss levegőn van rá lehetőség, mindenképpen ajánlom, ez lehet egy erdei túra-séta/. Persze ide lehet sorolni a futballt, úszást, mindent, ami valóban kimeríti és lefárasztja a testet.

Aerob edzés

Kardiotréning, kardio edzés - Ötletek

Kardiotréning, kardio edzés – Ötletek

Az aerob az oxigén jelenlétében történi munkavégzés. A végzett munka következtében a szervezet biztosítja a működéshez szükséges energiát szénhidrátok és zsírsavak felhasználásával, amiket az oxigén segít elégetni. Ez kell az izmok elégetéséhez. A jó munkához ezért szükség van zsírokra, fehérjékre, szénhidrátokra, az oxigén „csak” katalizátor, így jön létre az aerob energia. Ha futni kezdünk, levegő után kezdünk kapkodni, nő a pulzusszámunk, gyorsul a vérkeringésünk. Ennek célja minél több oxigén eljuttatása az izmokhoz, mert oxigén híján nem fognak dolgozni.

Kocogás, futás

A rendszeres futás, kocogás nem csak edzettebbé tesz minket, hanem ellenállóbak és kitartóbbak leszünk. Ezen felül bónuszként még lelki állapotunkra is pozitív hatással van. A sportnak tudományosan bizonyítottan stressz oldó hatása is van, sőt, edzés közben az emberek elfelejtik problémáikat, inkább az edzésre koncentrálnak. Ez a mozgás semmilyen speciális felszerelést nem igényel, gyakorlatilag ingyen van /azért legyen egy futócipőnk/, bárhol végezhető, minden korosztály számára ajánlott, bármely korban elkezdhető és minden izmot megmozgat. Van, aki nyugdíjasként kezdi el. Van, aki a kutyusával fut, de ha valaki lemegy a Margit szigetre ott láthat babakocsis futókat is. A különbség kocogás és futás között a sebesség, ami 8km/óránál gyorsabb az futás, ami kevesebb az kocogás. Persze az elégetett kalória a testsúlytól is függ, nem mindegy hány kilóval vágunk neki a távoknak.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása