Robotkaros gyártósori ellenőrzés a Metrolog X4 i-Robot mérőszoftverrel

Hogy a vállalatok által gyártott termékek a lehető leghamarabb és a legmagasabb minőségben piacra kerülhessenek, azzal kapcsolatban minden cég célja, hogy a gyártási folyamatok jelentős gyorsításon essenek át.

A gyártási idő csökkentését azonban számtalan módon és a gyártási folyamat számtalan pontján elérhetjük, így több szempontot is figyelembe kell vennünk egy ilyen kaliberű beruházási döntés meghozatalakor, ellenben az egyik leghatékonyabb és legjobban kihasználható módszer alighanem az lesz, ha átállunk az automatizált, robotkar-alapú gyártósori ellenőrzésre a Metrolog X4 i-Robot mérőszoftverével.

Amit a gyorsításhoz figyelembe kell vennünk

Amennyiben a gyártósori folyamatokat gyorsítani akarjuk, ahhoz feltétlenül figyelembe kell vennünk a közvetlen és a közvetett költségeket, a beszerzési, valamint a telepítési időt, sőt olyan apróságokat is, mint az ehhez elengedhetetlen képzéseket, a kieső munkaidőt, illetve a különféle átalakításokkal és átszervezésekkel együtt járó problémákat. A számtalan szempont közül azonban mindezeken felül áll egy sokkal fontosabb dolog is, mégpedig az, hogy döntésünkkel és beruházásunkkal megfelelünk-e a jövő kihívásainak, vagyis a most telepített szoftverek és gépek 5 vagy 10 év múlva is megállják-e majd a helyüket?

Ebből a szempontból a gyártási folyamat gyorsítása kapcsán telepített új mérőgépnek feltétlenül univerzálisnak kell lennie, ezen túlmenően pedig még a legösszetettebb és legbonyolultabb helyzetekben is nagyon minimális erőforrás igénybevételével kell a legrugalmasabban és leggyorsabban reagálnia a változásokra, és az esetleges újabb beállításokkal ugyanolyan pontosan és precízen ellátnia új feladatát, mint korábban. Hogy miként alkalmazható ez a sok szempont egy éppen gyártásban lévő, vagy már éppen legyártott alkatrész, illetve termék ellenőrzése során?

A Metrolog X4 i-Robot lesz a megoldás

Robotkaros gyártósori ellenőrzés a Metrolog X4 i-Robot mérőszoftverrel

Robotkaros gyártósori ellenőrzés a Metrolog X4 i-Robot mérőszoftverrel

Erre az elsőre kissé bonyolultnak tűnő kérdésre a Metrolog X4 i-Robot mérőszoftver ad választ, amelyet direkt robotizált cellákhoz fejlesztettek ki. A robotokat ma már szinte az ipar összes területén alkalmazzák főként anyagmozgatásra, összeszerelésre, de hegesztési és festési feladatokra is a nagyüzemek gyártósorain. A Metrologic Group újdonsága azonban ezt a sort bővíti ki az említett mérőszoftver által, amellyel robotizált 3D méréseket hajthatunk végre, lévén az automatizált cellák azon tulajdonságai, mit a gyorsaság vagy a hatékonyság a 3D-s mérőciklusok kapcsán maximálisan és hatékonyan kihasználhatók. Ami a Metrolog X4 i-Robot mérőszoftvert ezen felül még elragadóbbá teszi a felhasználók vagy a beruházók szemében, az nem más, mint az, hogy bármilyen robot esetében alkalmazható, szinte bármilyen mérési feladatra.

A mérőszoftver teljes körű mérést garantál, ezáltal segíti a robotpálya görbéinek meghatározását, ezen túlmenően pedig a mozgásszabályozást is, ennek megfelelően maximálisan szinkronizálható az egyes mérési ciklusokkal. Nagy előnye még, hogy a mérőszoftvert futtató számítógépet a robotvezérlővel akár közvetlenül is összeköthetjük, amivel rengeteget spórolhatunk, hiszen kiiktathatjuk a rendszerből a legtöbb robotikus megoldás esetében használt robotvezérlő PC, illetve a szinkronizáló modul alkalmazását.

A Metrolog X4 i-Robot felhasználási területei

A Metrolog X4 i-Robot működéséhez minden esetben egy nagysebességű lézer szkenner, vagy a csatlakoztatott robot többtengelyes végcsuklójához kapcsolt tapintó szükséges. A Bármilyen típusú vagy márkájú robot esetén is alkalmazzuk, a megbízható eredmények garantáltak, ami ráadásként még az alkalmazott mérőrendszertől is teljesen független. A rendszer nagyszerűen csatlakoztatható a piacon jelenleg elérhető összes lézeres, fehér fény technológiával, vagy tapintós megoldásokkal alkalmazott eszközhöz, sőt a Metrologic Group gondosan ügyelt arra is, hogy az alkalmazott márkáktól és méréstechnológiáktól teljesen függetlenedjenek.

A Metrolog X4 i-Robot mérőszoftverrel üzemeltethető robotizált mérőcellák egyébiránt nagy általánosságban olyan területeken a legjobban kihasználhatók, amelyeken elengedhetetlen az alkatrészek maximális pontosságú ellenőrzése, esetleg a nagy mennyiségű sorozatgyártásból kifolyólag szükség van arra, hogy a gyártósorba egy hatékony és automatizált mérési folyamat is beiktatásra kerüljön. Az autógyártó- és autóipari beszállítók így bizonyára óriási hasznát veszik majd a szoftvernek, de az ipar szinte minden egyéb területén találhatunk olyan szegmenset, ahol egy ennyire összetett és precíz pontosságú eszköz jól alkalmazható.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása