Otthoni edzőszoba kialakítása

Ki ne vágyna arra, hogy legyen a saját otthonában egy kisebb-nagyobb zug, ahol edzhet? Valószínűleg a legtöbb sportember. Természetesen lehet a tévé előtt is ugrálni egy fitnesz DVD-re, de azért mégiscsak jobb, ha van egy kis saját zugunk.

Az első lépések

Természetesen egy megfelelő méretű ingatlanra lesz szükség, ahol ki tudjuk ezt magunknak alakítani. Sokan a pincéből, vagy annak egy részéből csinálnak edzőtermet. Ez jó ötlet, bár a természetes fény hiánya miatt nem biztos, hogy jól fogjuk magunkat érezni.

Amennyiben sötét helyre tervezzük  a fitnesz sarkunkat, használjunk vidám és élénk színeket, mind a padlók, mind a falakon, mind az egyéb kiegészítők esetében. Ha van ablak, akkor választhatunk sötétebb árnyalatokat. Vannak különböző posztertapéták és mintás ábrájúak, ezek fel tudják dobni a helyiséget. A padló jó, ha parketta, ha tehetjük, akkor kerüljük a padlószőnyeget, az ugrálásoktól és a nehéz gépektől könnyedén kikophat foltokban a szőnyeg.

A cél az, hogy minél vonzóbbá tegyük a helyet mind magunk, mint a családunk számára, hogy legyen kedvünk nap mint nap oda bemenni.

Saját otthonunkban is lehet egy külön szobánk vagy egy kis sarkunk, ahol edzhetünk

Saját otthonunkban is lehet egy külön szobánk vagy egy kis sarkunk, ahol edzhetünk

Miért jó egy edzőterem?

Elsősorban azért, mert bármikor nyitva áll előttünk. Ha éjjel van kedvünk tornázni, akkor sem zavarunk senkit, és nem kell várunk az edzőterem nyitvatartására. Ingyen van – persze a különböző eszközökért fizettünk, de legalább a több ezres konditermi díjakat vagy a különórák díjait nem kell fizetnünk. Nem kell elviselnünk az esetleges tömeget, vagy azt, hogy várnunk kell egy-egy eszközre, gépre, vagy akár az edzőre.

Mi az, ami kellhet?

Van néhány alapgép, ami jó szolgálatot tehet bárki számára. Ilyen például a szobabicikli vagy egy taposógép, de ha többet is hajlandóak vagyunk rászánni, akkor akár egy futógép is. Akik tornázni szeretnének, azok vegyenek matracokat, gumilabdát, de a gymstick is nagy népszerűségnek örvend, és azt is tudjuk egyedül használni. Ha videókra mozgunk szívesen, akkor nem árt, ha van egy tévé lejátszóval vagy egy számítógép a szobában. Ha nincs lehetőségünk külön készüléket venni, akkor a laptopunknak csináljunk helyet, és ha edzeni szeretnénk, akkor vigyük be. Habár a monitor valószínűleg sokkal kisebb, mint egy tévéjé, de azért még talán élvezhető arra tornázni. Súlyzókat se felejtsünk el venni, vannak kézi és lábsúlyzók, amik ugráláskor jók lehetnek. Ha step aerobikoznánk, akkor feltétlenül szerezzünk be egy megfelelő méretű padot, amikre lépkedhetünk.

Egy komplett konditermet sajnos nehezen lehet egy lakásban vagy házban kialakítani, de néhány alapgépet igen.

Mindig legyen megfelelő mennyiségű víz az edzőszobában, ha fogyóban van, gondoskodjunk utánpótlásról. Ha nagyon meleg van, akkor is legyen egy-két palackbent, a többi meg a hűtőben. Ne feledkezzünk meg a törölközőkről, papírtörlőkről és egyéb szükséges kiegészítőkről, amik kellhetnek.

Legyünk motiváltak, menjünk edzeni mindennap, de legalább hetente háromszor. Buzdítsuk családtagjainkat is, mert a sport nagyon fontos része az életnek.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása