Sporttal az elhízás ellen

Elhízni sok mindentől lehet. Foghatjuk a genetikára, a helytelen táplálkozásra, a mozgásszegény életmódra de valami betegség is állhat a háttérben. Ha szeretnénk jelentős mértékben megváltozni és új külsőt kapni, legelőször is meg kell tudnunk, miért jött ránk ennyi felesleg.

Amennyiben nem valamilyen egészségügyi oka van, amin csak a szakszerű orvosi kezelés segíthet, akkor érdemes egy teljes életmód váltásban gondolkodnunk. Bár tény, hogy az életmód váltás sok esetben hasznos akkor is, ha valamilyen betegség miatt vagyunk túlsúlyosak. A fokozatosság azonban minden esetben jó tanács ilyen helyzetben.

Ha szeretnénk lefogyni, akkor csupán néhány dolgot kell tennünk érte, hogy megváltozzon az életünk. Az első és legfontosabb, az elhatározás. Ha ezen túl vagyunk, és megvan a lehetőség a mozgásra, akkor neki is állhatunk. A diétás étrend általában önmagában is már nagy segítség a túlsúlyosak számára, hiszen elkerülve a cukros és szénsavas italokat, valamint odafigyelünk a szénhidrát csökkentett, rostban, gyümölcsben és zöldségben dús étrendre, akkor már is sokat tettünk azért, hogy kevesebbet mutasson a mérlegünk. Azonban a reklámokban látott táplálékkiegészítők és a diéta sem elég önmagában, fontos, hogy mellette rendszeresen végezzünk a testalkatunknak megfelelő sportot vagy testedzést is.

A tartós testsúly csökkenés feltétele a heti 150 perc testmozgás

A szakértők szerint ha hosszú távban gondolkodunk a súlycsökkenéssel kapcsolatban, akkor fontos, hogy olyan életmód programba kezdjünk, amelyek naponta 500-750 kcal energiadeficitet eredményeznek. Vagyis ennyivel kevesebb energiát kell bevinni a szervezetünkbe, mint amennyit az igényelne, emellett pedig rendkívül fontos, hogy hetente legalább két és fél órát sportoljunk. Ez persze lehet akár otthoni talajtorna, súlyzózás, kocogás vagy akár szobabiciklizés is. Amennyiben csak 5-10 kilótól szeretnénk megszabadulni, akkor választhatunk ennél aktívabb sportágakat is.

Sokan csak a téli időszak alatt felszedett feleslegüktől szeretnének megszabadulni, azonban ha ez a pár kiló le is megy, gondosan oda kell figyelni arra mit eszünk és hogy hogyan tartsuk meg a formánkat. Az állandó sanyargató edzések helyett inkább a rendszerességet és a becsületes diétát kell előtérbe helyezni. Válasszunk olyan sportot ami örömet okoz és szívesen végezzük, akár egyedül akár csapatban. A futás, a biciklizés, a focizás, a torna, az úszás és a teniszezés is a közkedvelt sportágak között van, amivel a túlsúlytól megszabadulhatunk.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása