Szabad-e kutyával együtt futni?

Az egészséges életmód két fontos dologból áll. Az egyik a helyes, egészséges és változatos étkezés, napi ötször, a másik pedig az, hogy mindennap végezzünk valamilyen mozgásformát. A mozgás, a sport, pedig egyértelműen egy olyan dolog, amit az ember imád halogatni.

Pedig rengetegen a mai világban egész nap ülő munkát végeznek, egyszerűen megszokják azt, hogy nem mozognak semmit, pedig szervezetüknek szüksége lenne a sportra.

Mindenképpen olyan mozgásformát kell kiválasztanunk, mely felkelti az érdeklődésünket és valamilyen szinten tudunk azonosulni vele. Sokan a futással kezdik, hiszen futni mindenki tud, nem kell edzőterembe menni hozzá, csak kimegyünk a szabadba, a friss levegőre és másik el is illan az a 20 perc, amit ma is mozgással töltöttünk. De ha mégse tudjuk ennyire könnyen rávenni magunkat a futásra, jó ötlet lehet társulni valakihez. Egy barát, egy barátnő, akivel együtt eljárhatunk futni, de manapság egyre többen futnak háziállataikkal is!

Melyik fajta kutyával érdemes futni?

Ritka az a kutya, mely nem alkalmas a futásra, a legtöbb ugyanis imádja, ha gazdájával együtt futhat és mindig nagy izgalomba is jönnek tőle. Ez természetesen a kutyának is jót tesz, hiszen ő is mozog, ez főleg azoknál a kutyusoknál ez szuper megoldás, akiknek nagy a mozgásigényük, mégis kis lakásban vannak tartva. Vannak olyan kutyák, akik kifejezetten futásra lettek tenyésztve (például az agár) de akármelyik fajtabeli eb rávehető lehet egy közös futásra.

Állatorvosok véleménye szerint egyedül az úgynevezett nyomott orrú fajta kutyáknál ne erőltessük a futást (például a mopsz) hiszen nagyon nehézkes lehet a levegővételük és sokszor a tenyésztésből adódóan gyenge a szívük, így a futás kellemetlen, sőt rossz is lehet számukra.

Szabad-e kutyával együtt futni?

Szabad-e kutyával együtt futni?

Ha pörgősebb, gyors futáshoz keresünk kutyust, akkor jó választás lehet egy vizsla, foxterrier, parson russel, whippet, vagy egy jack russel. Terepfutáshoz, vagy hosszabb, lassabb futáshoz pedig tökéletes társ lehet egy Labrador, Husky, egy Uszkár vagy egy Alaszkai malamut.

Fontos még tudni, hogy a kölyökkutyákat olyan 1-másfél éves korukig nem ajánlatos hosszabb futásba belevonni, még akkor, sem ha egy aktív, pörgős fajtáról beszélünk. Bármilyen kutyussal is kezdünk bele a futásba, mindig tartsuk szem előtt, hogy velük nagy melegbe nem mehetünk ki! Ilyenkor sajnos gyakori lehet a napszúrás és a hőguta esélye, de akár daganatos betegség is előfordulhat. Ha tehetjük nyáron inkább vagy késő este, vagy nagyon kora reggel induljunk el futni, ha mindenképpen vinni szeretnénk kedvencünket is.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása